Plaže, ki ti odvzamejo dih

Razmišljate, kam se boste letos odpravili na dopust, vas zanima, katere so najlepše plaže tega sveta? Poglejmo si nekaj najlepših.

Vsako leto inštitut za obalne raziskave razglasi najlepšo plažo na svetu. Izbor najlepših plaž naredijo na podlagi čistoče morja, temperature, vremena, peska, varnosti in ponudbe dodatnih dejavnosti. V lanskem letu je bila to obala Hanalei Bay na Havajih, ki je dolga le kilometer in pol, obkrožena z gorami in ima kristalno čisto vodo. Hanalei Bay je idealen kotiček za plavanje, potapljanje in deskanje na vodi.

Tudi National Geographic je v knjigi Top 10 of Everything izbral deset rajskih plaž tega sveta. Anse Source d’Argent, La Dique, Sejšeli je ena izmed največkrat fotografiranih plaž na svetu. Ima peščeno plažo, zaključujejo jo granitne pečine, plitvo turkizno vodo pa greben varuje pred valovi oceana.

Le kdo še ni slišal za Maldive. Zakaj so tako posebni? Ker se lahko razvajate v bungalovih s štirimi zvezdicami, plavate med tropskimi ribami in to več kot dvajset metrov pod gladino. Eden od zelo poznanih otokov in z zelo lepo plažo je Bora Bora v južnem Pacifiku. Na otoku je ugasnil ugasli vulkan Otemanu, obdaja pa ga bujno rastje in čudovita laguna z belim peskom in turkizno vodo. Na otoku najdete mir na svojem koščku plaže.

Nantucket Island, Massachusetts, ZDA je najbolj priljubljena plaža na severnoatlantskem otoku v severnem Atlantiku. Vode so na tej plaži mirne, polne peska za sončenje in gradnjo gradov. Plaža je znana po nepozabnih sončnih zahodih. Fraser Island, Avstralija je največji peščeni otok na svetu. Tu si lahko ogledate tudi deževni gozd z več kot tisoč let starimi drevesi, ki rastejo iz peska.

»Luštno je biti na plažah, kjer je mivka (npr. v Turčiji – Alanya), vendar pa tam ni nobenih dreves; senca je bila “narejena” … Otrokom pa je bila všeč na Rabu, kjer je sama mivka. Lepa plaža je marsikje ob hrvaški obali, na kakšnih otokih, kjer je tudi prečudovita voda. Hodili smo k sorodnikom v Kavran (blizu Pule) – plaža na eni strani zaliva skalnata, na drugi tisti droben okrogel pesek – prečudovito, morje pa – da bi ga vikal, tako čisto, res. Prav tako mi je bila plaža všeč tudi na Braču (Sutivan), medtem, ko je na Bolu tudi lepo – le če ne bi bilo toliko ljudi, da ne moreš kam položiti brisače! V Šibeniku pa je skoraj vse idealno – plaža, voda, pa še senca je zelo blizu, borov gozd …« Jasna Drobež.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.