Podeljene Prešernove nagrade študentom za leto 2010

Podeljene Prešernove nagrade študentom za leto 2010
Rektor univerze v Ljubljani prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik je danes podelil Prešernove nagrade študentom za leto 2010. Te so letos prejeli:

1. Študenti četrtega letnika kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ki so pripravili razstavo ČAKAJOČI. To so Katja BOGATAJ, Polona ČERNE, Pavel EKRIAS, Neža JURMAN, Ana KERIN, Miha MAKOVEC, Barbara PINTAR in Lan SEUŠEK,

2. SARA JAVORNIK CREGEEN z Biotehniške fakultete,

3. SAŠA BATISTIČ z Ekonomske fakultete,

4. JANA KOCJAN s Fakultete za Arhitekturo,

5. KAJA KLOBAS s Fakultete za družbene vede,

6. GREGOR LORBEK s Fakultete za farmacijo,

7. SAŠA JEREB s Fakultete kemijo in kemijsko tehnologijo,

8. ŠPELA ŠPENKO s Fakultete za matematiko in fiziko,

9. KLEMEN RUPNIK s Fakultete za strojništvo,

10. JURE VUGA s Filozofske fakultete,

11. SARA HABJAN in MIODRAG JANIĆ z Medicinske fakultete in .

12. ANA MARTINJAK s Teološke fakultete.

Povezava na podrobnejše predstavitve

Letos prvič je rektor Univerze v Ljubljani na predlog Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja podelil še tri rektorjeve nagrade za naj inovacijo 2010.

3. mesto in denarno nagrado v višini 1000 evrov prejmejo:
Jakob Šušterič, Tomo Krivc in Matija Podhraški. Ti s svojo inovacijo, projektom ABPI, rešujejo težavo prav vsake bolnišnice in zdravstvenega doma. Medtem ko konkurenčni proizvodi ponujajo rešitev merjenja gleženjskega indeksa, ki pokažejo rezultat v 3 minutah, produkt omenjene ekipe ponudi rezultat v minuti. Taka zasnova rešitev je bistveno cenejša in enostavnejša.

2. mesto in denarno nagrado v višini 2000 evrov prejmejo:
dr. Aleš Berlec, mag. Matjaž Ravnikar, dr. Mojca Lunder in dr. Boris Čeh pod vodstvom dr. Boruta Štruklja. Rekombinantni probiotik za zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni, izdelek ekipe mladih znanstvenikov, predstavlja povsem nov in inovativen način zdravljenja omenjene bolezni in glede na najučinkovitejše obstoječe terapije prinaša mnoge potencialne prednosti. Strokovno komisijo ni prepričal zgolj tim, ki stoji za to inovacijo, temveč tudi njen potencialni trg in vpliv inovacije na kakovost življenja posameznikov.

1. mesto in denarno nagrado v višini 3000evorv prejmejo:
skupina doktorja Francija Pušavca pod mentorstvom prof. dr.Janeza Kopača . S svojo ekipo je dr. Franci Puščavec razvil inovativen sistem kriogenega odrezavanja jekla, ki predstavlja varno in zdravju neškodljivo alternativo obstoječim konvencionalnih odrezovalnim procesom.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.