Podiplomski študij v Sloveniji

Pravijo, da je izobrazba največje bogastvo, ki nam ga nihče ne more vzeti. Čeprav je danes težko dobiti zaposlitev in jo tudi obdržati, je znanje še kako pomembno. Danes so študijski programi precej raznoliki in pogosto ozko specializirani. Pred samim nadaljevanjem študija pa se pozanimajte tudi o stroških, že same šolnine so velikokrat precej visoke. Vendar se vam bo ta v primeru dobre zaposlitve pozneje hitro obrestovala.

 

Podiplomski študij: študijski programi 2. ali 3. stopnje

Po končanem dodiplomskem študiju se lahko študent odloči za podiplomski študij. Podiplomski študij obsega študijske programe 2. stopnje in študijske programe 3. stopnje. Študijski programi 2. stopnje so magistrski programi, študentje po končanem študiju pridobijo strokoven naziv. Študijski programi 3. stopnje pa so doktorski študijski programi, kjer  študentje po končanem študiju pridobijo znanstveni naziv, postanejo torej doktorji znanosti določenega področja.

 

Oh, te šolnine

Šolnine za izredni študij v magistrskih študijskih programih druge stopnje ter šolnine za redni študij za vse kandidate, ki že imajo predhodno pridobljeno stopnjo izobrazbe, določena v veljavnem Zakonu o visokem šolstvu, so objavljene v ceniku storitev za študente.

Šolnine v grobem znašajo od nekaj čez 2.000 EUR za letnik do tudi 10.000 EUR. Celoten cenik si lahko ogledate na spletni strani Univerze v Ljubljani: http://www.uni-lj.si/studij/cenik_storitev_za_studente/.

 

Razpisani programi podiplomskega študija in pogoji

Prav tako si na omenjeni spletni strani Univerze v Ljubljani lahko ogledate vse študijske programe za naslednje šolsko leto, vključno s pogoji, številom vpisnih mest in druge podatke. Vsak program vsebuje še podatke o trajanju programa, morebitnih omejitvah za izvajanje (minimalno število vpisanih kandidatov za izvedbo prvega letnika). Pri programih, ki v vpisnih pogojih vsebujejo še preizkuse posebnih nadarjenosti, so kandidati nanje posebej opozorjeni. Poleg tega razpis pri posameznih programih vsebuje tudi druge podatke ali napotke, ki so pomembni za bodoče študente.

Študijskih programov podiplomskega študija 2. stopnje je veliko. Manj je razpisanih programov 3. stopnje oziroma doktorskih študijev. V študijskem letu 2013/14 Univerza v Ljubljani združuje 21 študijskih programov 3. stopnje. Večinoma so interdisciplinarni in obsegajo različna znanstvena področja. Med seboj se razlikujejo po stopnji interdisciplinarnosti in načinu koordinacije. Poznamo doktorske študijske programe z izrazitim interdisciplinarnim pristopom in koordinacijo na Univerzi, doktorske študijske programe z interdisciplinarnim pristopom in koordinacijo na fakultetah, doktorske študijske programe, ki obravnavajo področja, za katera so pristojne posamezne članice, ki programe tudi koordinirajo in skupne doktorske študijske programe, ki jih je UL pripravila skupaj z drugimi evropskimi univerzami. Trajajo tri leta in obsegajo 180 kreditnih točk po ECTS. Študenti študijskih programov 3. stopnje morajo opraviti 60 kreditnih točk organiziranih oblik pouka, izdelati doktorsko disertacijo ter kot zaključek samostojnega raziskovalnega dela pred zagovorom disertacije objaviti najmanj en znanstveni članek s prvim avtorstvom.

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.