Delovni slovarček za šolsko leto 2022/23

laptop, office, hand
Foto: Aymanejed iz Pixabay

V pripravi na novo šolsko in študijsko leto smo pripravili delovni slovarček z vsemi najbolj pomembnimi rečmi, ki jih boš v kratkem potreboval. Začeli bomo kar pri študentski napotnici, nadaljevali pa pri zaposlitvi in samostojnem podjetništvu, kar boš potreboval nekoliko kasneje.

Vse o študentski napotnici

Pri študentski napotnici gre za pravno podlago za delo prek študentskega servisa. Napotnica dijakom in študentom omogoča delo pri delodajalcu preko študentskega servisa. Zelo pomembno je, da napotnico naročiš, prevzameš ali pošlješ še pred samim začetkom dela ali vsaj tisti dan, ko si začel delo.

Študentsko delo lahko opravlja oseba, ki ni osnovnošolec, je stara več kot 15 let in mlajša od 26 let. Odvisni od samega dela in delodajalca pa so tudi starostna skupina, smer izobrazbe, izkušnje, vozniški izpit in razgovor za delo.

Vse potrebno za pridobitev študentske napotnice lahko izpolniš na spletni strani določenega študentskega servisa ali pa se pri njih oglasiš kar osebno. Tam ti bodo na specifična vprašanja tudi odgovorili in ti pomagali pri začetku dela.

Za leto 2022 ti lahko povemo, da boš za eno uro študentskega dela prejemal najmanj 5,21 € neto (6,17 € bruto), kar pa bi se znalo spremeniti z začetkom leta 2023. Plačilo pa je odvisno od vrste dela in delodajalca, ki lahko ponuja višjo postavko za študentsko delo.

Za prijavo k študentskemu servisu boš potreboval potrdilo o vpisu in svoje osebne podatke: datum rojstva, EMŠO, davčno številko in bančni račun (prvega ti pomagajo urediti tudi na študentskem servisu).

Nekaj hitrih dejstev o študentski napotnici:

 • izdanih imaš lahko več napotnic za različna podjetja;
 • izdanih imaš lahko več napotnic za različna dela v istem podjetju;
 • preberi si svoje pravice delavca preko študentskega servisa;
 • če boš delal brez študentske napotnice, sta lahko ti in delodajalec finančno kaznovana.
Female student glancing back while going for a in college. Girl walking with friends going for in high school.
Foto: jacoblund iz iStock

Vse o redni zaposlitvi

Najpogosteje se po koncu šolanja tudi redno zaposlimo. Zaposlitev poteka na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pri čemer pravice in obveznosti obeh strani natančno določa zakon. Vsak redno zaposleni ima pravico do plačane bolniške odsotnosti, dopusta in višjega plačila za delo ob praznikih. Zelo podobno kot pri študentski napotnici je tudi pri redni zaposlitvi veliko odvisno od delodajalca, dela, izobrazbe in drugih dejavnikov. Tudi tu ne smeš pozabiti na svoje pravice!

Redna zaposlitev se sklepa za nedoločen ali določen čas. Pravna podlaga redne zaposlitve je Zakon o delovnih razmerjih, nad pravicami pa bdijo tudi Inšpektorat za delo ter različni sindikati.

Group of business workers screaming to stressed partner at the office.
Foto: AaronAmat iz iStock

Vse o samostojnih podjetnikih

Za mnoge predstavlja prvo obliko opravljanja določene dejavnosti. Samostojni podjetnik je ena od pravnoorganizacijskih oblik, v kateri se lahko opravlja pridobitna dejavnost. Poznamo normirane in nenormirane samostojne podjetnike, vse bolj priljubljen pa je tudi »popoldanski s. p.«.

Prednosti:

 • osnovni kapital ni potreben,
 • enostavno razpolaganje z denarnimi sredstvi,
 • manjši administrativni stroški in
 • hitra ustanovitev, ki je zelo enostavna.

Slabosti:

 • samostojni podjetnik ni ločen od fizične osebe,
 • podjetnik za obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem,
 • davčno breme je visoko ob višjih dobičkih in
 • nižja kredibilnost v primerjavi z ostalimi oblikami.
Close up of businesswoman going though finances and using mobile phone as calculator.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZnanstveniki menijo, da znajo ribe šteti!
Naslednji članekChocomar – najboljša vroča čokolada za dušo in telo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.