Intervju z Nino Patricijo Ovniček

3D BABY PRINT
3D BABY PRINT

S 23-letno Nino Patricijo Ovniček smo se pogovarjali o njeni poslovni ideji 3D baby print in o tem, kakšni so bili začetki njene poti, zaupala pa nam je tudi cilje za prihodnost. Nina je septembra 2018 diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti in prav na študijski poti se ji je utrnila zamisel za poslovno idejo.

Nina Patricija Ovniček
Nina Patricija Ovniček

Kako si prišla do ideje za vaš produkt? Si navdih našla v kakšni posebni situaciji?

Da to v svetu že obstaja sem zasledila že leta 2016. Zdela se mi je zelo inovativna in lepa ideja. Lepa predvsem zato, ker sem sama zelo čustven človek in vem, da bi meni nekaj takega zelo veliko pomenilo. Ker se ukvarjam z grafiko, me je zanimalo tudi področje 3D oblikovanja in ker vem, kako je “sestavljena” fotografija me je zanimalo, če je sploh mogoče iz navadne slike, ki jo mamica dobi pri pregledu na ultrazvoku narediti 3D model. Slik ploda iz UZ sem imela kar nekaj, saj je imela bližnja sorodnica ravno majhnega otroka in sem si mislila, da če mi uspe narediti model, bo to tudi lepo darilo in spomin na obdobje nosečnosti.

Po raziskovanju sem ugotovila, da to žal ne bo mogoče, zato sem to misel opustila. Zadeva mi ni dala miru, zato sem nekje leta 2017 zgrabila priložnost in se pri nekem predmetu na fakulteti odločila, da bo to tema moje seminarske naloge. Tako sem imela čas še bolje raziskati stvar. V veliko pomoč sta mi bili mentorici in sošolka, ki je z mano raziskovala in delala na tej temi. Tako sva s skupnimi močmi prišli do tega, kaj je potrebno za izdelavo 3D modela ploda, ki je v realni velikosti, tak kot je v času pregleda z UZ. Bili sva tudi v stiku z nosečnicam in videli, da jim je stvar zanimiva.

3D model ploda
3D BABY PRINT

Kako si začela prodajati vašo storitev oziroma kako si začela promocijo?

3D BABY PRINT lahko nosečnice naročijo v ZD Dravlje (Cesta na Poljane 24, 1210 Ljubljana) ob pregledu nuhalne svetline (med 11. in 14. tednom nosečnosti), morfologije ploda (med 20. in 22.tednom nosečnosti), 3D/4D ultrazvoka (po 25. tednu nosečnosti), se pa dogovarjam še z drugimi ginekološkimi ambulantami, tako, da bo v prihodnosti mogoče model naročiti še drugje po Sloveniji. Modele pa oglašujem na mestih, kjer se zbirajo mamice in nosečnice. Preko spletne in fb strani, sodelujem z zavodi itd.

Pomembno mi je, da model res lahko vidijo v živo in občutijo, se ga dotaknejo, saj ima dotik izredno moč. Sploh v primeru 3D BABY PRINT-a, saj lahko občutiš nekaj, kar je skrito, navzven ni vidno. Kljub temu da nosečnica čuti svojega otroka, ko se premika, lahko z 3D BABY PRINT začuti njegova usta, nos, rokice tudi oče otroka, bližnji sorodniki. Ko človek to podoživi, si šele najbolje predstavlja 3D BABY PRINT.

Se ti zdijo Slovenci kot kupci dovolj odprti za takšne produkte?

Mislim, da se je poznavanje 3D tehnologije in tiska razširilo. Večina ljudi, s katerimi sem govorila, je že slišala kakšno besedo o 3D tiskanju ali ima vsaj predstavo kako izgleda 3D objekt.

Kar se tiče 3D BABY PRINT, ki je v Sloveniji čisto nova zadeva, je vedno potrebna razlaga, kaj to je in kako izgleda. Šele ko vidijo na fotografiji ali v živo, jim je jasno. Ciljna skupina so pri meni nosečnice, torej ženske in bi rekla, da niso toliko vpete v tehnologijo oziroma odvisno tudi od ravni izobrazbe. Dobivam pa vsakodnevno vprašanja tistih, ki imajo že velike otroke in bi rade spomin na obdobje nosečnosti. Tako da, zanimanje med mamicami absolutno je, jim to čez čas veliko pomeni, saj je to obdobje za vsako žensko nekaj posebnega. In mislim, da je sedaj odličen čas, da sem s to idejo začela, ker čez nekaj časa bo 3D tehnologija že bolje poznana.

Obstaja v tujini že kaj podobnega? Si že prisotna na tujih trgih oziroma to načrtuješ?

Obstaja. Imam veliko ciljev, ki jih želim doseči s 3D BABY PRINT, ampak mislim, da se ni dobro prehitro odločati. Odločitve želim sprejemati na podlagi rezultatov, počasi in premišljeno. Rada bi uspela tukaj in nato nadaljevala.

Kakšna je tvoja vizija za prihodnost?

3D BABY PRINT želim popeljati v vse ginekološke ambulante v Sloveniji in pokazati nosečnicam, kaj vse lahko tehnologija in znanost danes skupaj dosežeta, da je mogoče tudi nekaj več, kot dobiti zgolj fotografijo. Da s 3D BABY PRINT res začutijo otročička. Želim pokazati, da so novosti pomembne in jih je potrebno sprejeti in preizkusiti.

Kaj svetuješ mladim, ki bi radi začeli s podjetništvom? Imaš kakšen nasvet za ženske podjetnice?

Želim, da bi sledili svojim idejam in če že premišljujejo o podjetništvu, naj svojo idejo dobro pripravijo. Če je ta še osnutek, naj o njej govorijo s prijatelji, sorodniki, profesorji na fakulteti. Tako bodo verjetno že tu dobili veliko mnenj in kontaktov, kam se obrniti. Ko pa bodo prišli do tega, da bodo imeli idejo že dodelano do te mere, da bo privlačna na pogled, naj se povezujejo z drugimi. Ni nujno da samo s tistimi, ki so v isti panogi kamor sodi ideja, vsako mnenje šteje. Če je ideja že toliko dodelana, da je »za pokazati« bodo ljudje začutili, da so nekaj sposobni narediti in jim bolj zaupali, morda izrazili navdušenje nad idejo itd.  Hkrati pa naj bodo previdni, koliko lahko delijo o svoji ideji in s kom. Tukaj mora vsak sam presoditi.

Naj jih ne bo strah vprašati ali koga prositi za pomoč. Pri tem naj pokažejo neko mero spoštovanja, vljudnosti in hvaležnosti, naj bodo iskreni.  Najbolje, da naredijo seznam, kaj vse potrebujejo za izpeljavo te ideje, katere korake bo potrebno upoštevati od začetka do konca in koliko bo finančno zneslo.

Naj bodo pripravljeni, hkrati pa naj ne čakajo predolgo, vedno naj iščejo nove rešitve, če se kje zatakne. Naj ohranijo to zagnanost in navdušenje, ki so ga imeli na začetku, tudi, ko ne bo šlo po načrtu.

Glede nasvetov o podjetništvu obstaja veliko institucij, na katere se lahko obrnejo in portalov, ki imajo strnjene informacije o tem, kako začeti in kaj vse potrebuješ.

Imaš med slovenskimi ali tujimi podjetniki kakšnega vzornika ali vzornico?

Je veliko ljudi, ki me navdihuje. Niso pa vsi podjetniki.  Je veliko umetnikov in čisto običajnih ljudi. Da bi nekoga želela preseči ali biti boljša od njega ali pa delati tako kot on, da bi dosegla to kar je on, tega ne čutim. Predvsem pri ljudeh občudujem zagnanost, kreativnost in iznajdljivost.

Kaj ti je pri podjetniških začetkih vzelo največ časa in kaj ti je povzročalo največ težav? Dosežek, na katerega si najbolj ponosna?

Vsak korak mi je vzel nekaj časa, saj sem večino naredila sama. Sem se pa tudi pri vsakem koraku srečala s težavami. Težko rečem, kaj je bilo najtežje. Še vedno naletim na težave in jih skušam mirno rešiti s tem, kar mi je na voljo oziroma tako kot znam. Če pa ne, se že nekako znajdem. Najbolj se mi je fino zdelo, ko sem izdelala prvi model.

Več o 3D BABY PRINT si lahko preberete na spletni strani.

Prejšnji članekKako doktor prepozna simulanta
Naslednji članekS 3 nasveti do boljše fotografije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.