S 3 nasveti do boljše fotografije

Če fotografiraš potovanje, svoje prijatelje, športne tekme ali trenutke življenja za na Instagram, si zagotovo želiš, da bi tvoje fotografije izgledale najbolje.

Tehnika je velikokrat pomembnejša od kvalitete fotoaparata, zato tudi s telefonom nastajajo osupljive fotografije. Morda pa ravno s temi par nasveti polepšaš svoj portfolio.

Svetloba!

Najverjetneje si to že slišal/a, a svetloba je ena najpomembnejših elementov fotografije. Izbira svetlobe naredi ogromno razliko. V fotografskem studiu je namreč ogromno luči, ki vsaka s svojim namenom osvetljujejo določeno stvar.

 

V fotografskem svetu veljata dva najboljša dela dneva za ujemanje trenutkov. To sta zlata ura – obdobje ene ure po sončnem vzhodu in pred sončnim zahodom. Drugi pa je modra ura – obdobje ene ure pred sončnim vzhodom in po sončnem zahodu.

Fotografije iz sončnega dela dneva so zelo intenzivne, so pa primerne za igranje s sencami. Fotografije v temi zahtevajo umetno svetlobo, uporabiš lahko od reflektorja pa do samo svečke, ki poskrbi za kontrastni učinek.

Kompozicija

Motiv je lahko božanski, a na fotografiji prikazan celo grd, če ga ujamemo iz napačnega zornega kota. Vedno poskušaj različne kote za določen objekt, da ugotoviš, kateri ga najbolje predstavi. Pravi se, da fotografije lahko varajo in res je. Ob določenem kotu je lahko celoten kraj nerazpoznaven.

Znano kompozicijsko pravilo v fotografiji je pravilo tretjin. Objekti izgledajo najbolje, če so postavljeni na navidezne linije, ki ločijo tretjine fotografije, ali pa v centre teh tretjin.

Pripomočki

Fotografija je bolj zanimiva, ko vsebuje več elementov. To ne pomeni polnega kadra drobnarij, temveč kakšen pripomoček in fotografska tehnika, ki naredita drugačen vtis v objektivu. Vrsta in količina pripomočkov pa sta odvisni od tipa fotografije.

Par idej za pripomočke: božične lučke, CD, s katerim lahko odbijaš svetlobo in ustvarjaš mavrico, steklo (s kapljicami), steklena krogla za fotografijo, tkanina, skozi katero prehaja svetloba v vzorcih itd.

 

Prejšnji članekIntervju z Nino Patricijo Ovniček
Naslednji članekPunce so spregovorile, želijo si …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.