Najcenejši bančni račun za mlade: kako ga najti?

money, grow, interest
Foto: TheDigitalWay iz Pixabay

Morda so starši odprli tvoj prvi bančni račun, ko so tvoji prihranki prerasli varčevalnega prašička. Ko si počasi začel razmišljati o nakupu prvega prenosnega računalnika in prenehal šteti kovančke za sladoled. 

Če živiš v manjšem kraju, so se najbrž odločili za najbljižjo ali celo edino razpoložljivo banko. V nasprotnem primeru so najbrž izbrali svojo banko, saj imajo pri njej odprte svoje račune in imajo z njo največ izkušenj. Toda si se kot študent, mladi odrasel z lastnimi prihodki, vprašal, ali je tvoja trenutna banka res prava odločitev zate? Kako sploh izbrati najboljšo? Na kaj moraš biti pozoren in kaj pomenijo vsi tisti strokovni termini? Pa poglejmo.

Študentski račun, ki bo poceni

payment, map, pay
Foto: guvo59 iz Pixabay

Večina bank ponuja posebno obliko računa za mlade, v obdobju med polnoletnostjo in starostjo zrelih let; to je 25-30 let. Gre za račun, ki upošteva ali predvideva, da ima študent vsakomesečne dohodke in odhodke. Prvi so lahko žepnina, štipendija ali plačilo za študentsko delo, drugi pa najemnina, stroški hrane in pijače, vzdrževanja in razni osebni izdatki. Ponavadi že iz imena paketa lahko razberemo, da gre za študentski račun, saj uporablja termine kot so mladostni paket, za mlade, študentski in tako dalje. Večina jih ponuja brezplačno vodenje računa, nekatere storitve pa so plačljive. Prav tako ima študentski račun več omejitev kot navadni, saj upošteva, da so prihodki in temu primerno tudi izdatki manjši kot pri redno zaposlenem posamezniku. Različni računi ponujajo različne ugodnosti ali prednosti – zato se jih splača primerjati med seboj in poiskati tistega, ki ti osebno najbolj odgovarja.

Kakšne so zahteve za odprtje računa?

Da odpreš račun, potrebuješ veljaven osebni dokument, davčno številko in potrdilo o vpisu ali veljavno študentsko izkaznico. Veliko računov namreč zahteva, da imaš veljaven študentski status. Če statusa nimaš, a še vedno spadaš v mladostno starostno kategorijo, lahko izbereš paket NLB Mladostni, ki ima za tiste mlajše od 27 let 2 evra popusta na mesečno vodenje ali pa pri UniCredit Bank izbereš paket Sproščeni, ki je za študente z ali brez statusa brezplačen do 27. leta starosti.

Kaj pa spletno nakupovanje?

Finančna samostojnost za marsikoga pomeni tudi neodvisno kupovanje preko spleta. Komu ne bi bilo nerodno pri 22-ih letih očeta spraševati za njegovo Viso. Resnica je taka, da te kartice niso poceni in da je za večino potrebno plačevati letno naročnino

Plačevanje preko spleta je možno tudi z debetno kartico, a ta opcija ni vedno sprejeta. Ena od slovenskih bank, ki to omogoča je UniCredit Bank, ki izdaja svojo debetno plačilno kartico MasterCard, ki jo lahko uporabnik uporablja tudi za nakupe preko spleta.

money, cards, business
Foto: jarmoluk iz Pixabay

Debetna kartica je tista, ki se jo ob nakupu direktno bremeni oziroma se z nje denar trga takoj ob uporabi. Njena uporaba na spletu je lahko nevarna, saj lahko pride do kraje osebnih podatkov in zlorabe kartice. Najvarnejša opcija je uporaba posebne kartice, ki služi tudi plačevanju v tujini; kartica MasterCard ali Visa. Gre za kartico z odloženim plačilom ali pogovorno kreditno kartico, saj nam dovoljuje celomesečno plačevanje ter enkrat v sledečem mesecu na našem računu poravna uporabo za nazaj.

Letne naročnine teh kartic se gibljejo okrog 20 evrov, a pri Delavski hranilnici v paketu DH EYCA dobiš MasterCard kartico zastonj. Prav tako v paketu Akeš pri Abanki dobiš brezplačno Viso. NLB Mladostni pa ponuja 50 % poput na letno članarino MasterCard.

Poleg tega lahko na določenih spletnih mestih uporabljaš tudi predplačniške kartice, na katere naložiš določeno vsoto denarja, ki ga potem zapraviš. Podatki te kartice so tako manj vredni in bolj varni kot tisti tvoje debetne. Žal te kartice ponavadi niso del splošnega paketa ter niso brezplačne.

Spletna in mobilna banka

Še posebno v času pandemije se je izkazalo, kako močno potrebujemo spletne in mobilne banke zaradi njihove praktičnosti in dostopa na daljavo. Tudi banke so še bolj razvile svoje aplikacije ter ponudile dodatne funkcije za plačevanje iz udobja doma. Večina študentskih paketov ponuja brezplačno mesečno uporabo, poleg tega pa tudi nižjo tarifo za mnoge storitve. Tako ni s telefonom plačevanje hitrejše, udobnejše in časovno neodvisno, temveč tudi cenejše, kot če bi se s položnicami odpravil na bančno okence. 

money transfer, mobile banking, business
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Izjemi sta banki Lon in Primorska hranilnica Vipava, ki za mesečno uporabo spletne banke zaračunavata med 30 in 50 centov. Plačljiva je tudi storitev plačevanja položnic (okrog 40 centov), direktne bremenitve in podobno.

Si vedel, da ti bo zaračunan tudi strošek vpogleda v stanje na računu, če boš to storil na bankomatu, ki ne pripada tvoji matični banki? Zato je mobilna banka odlična brezplačna alternativa.

Najcenejši bančni račun glede na stroške poslovanja

Zveza potrošnikov Slovenije skupaj z Banko Slovenije sledi stroškom bančnih računov v Sloveniji, vse od otroških do upokojenskih paketov. Celotna razpredelnica je na voljo na spletni strani ZPS.

Izguba kartice in zloraba 

Če izgubiš kartico ali ti je ukradena jo moraš čim hitreje preklicati. Če si zavarovan, bo škoda morda krita, ni pa nujno. Za izgubljeno kartico boš plačal približno od 5-15 evrov. Izjema je Addiko banka, ki ti jo prvič brezplačno blokira in izda novo.

V primeru zlorabe na spletu ali kraje telefona in vdoru v račun si sam kazensko odgovoren, če nisi odgovorno skrbel za svoje podatke in opremo za vstop v spletno banko. Zato je pametno imeti protivirusno opremo in ne uporabljati javnih omrežij za plačevanje preko spleta. Če varnostnih navodil ne upoštevaš, nisi upravičen do povračila škode.  

Kako poiščem pravi račun zame?

question, worry, wonder
Foto: Clker-Free-Vector-Images iz Pixabay

Ponudbo študentskih paketov lahko sedaj, ko si dodobra podučen, preveriš na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije ter primerjaš račune in njihove cene med seboj.

Poleg tega ne pozabi tudi na tuje banke, ki so na voljo tudi v Sloveniji. Ponavadi se pri njih račun odpre hitro in preprosto ter ne prinašajo velikih stroškov. Fizične kartice morda sploh ne potrebuješ, saj se mednarodne banke močno osredotočajo na razvoj dobrih spletnih ali mobilnih aplikacij. Najpopularnejša je nemška banka N26, ki ti ponuja tudi predplačniško kartico. Njej soroden je tudi izjemno praktičen RevolutBank. Seveda pa ne pozabi tudi na plačilne sisteme, kot je na primer Paypal

Prejšnji članekNovi gradbeni materiali navdihnjeni s termiti
Naslednji članekZdravstvena šola Ljubljana odhaja v prenovo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.