Spodbujanje podjetniških kompetenc mladih bo potekalo z rekordno udeležbo

Blurred Conference
Foto: DIPA iz iStock

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v študijskem letu 2022/23 v okviru programa MLADI sofinancirala izvajanje aktivnosti, ki so usmerjene v razvoj podjetniških kompetenc mladih. Letos bo sofinancirala izvajanje aktivnosti na kar 104 osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji, vanje pa naj bi se vključilo rekordno število mladih, preko 5200.

Rekordno leto za aktivnosti v izvedbi SPIRIT Slovenija

V aprilu letošnjega leta je SPIRIT Slovenija, ki deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, objavil javni poziv osnovnim in srednjim šolam za dodelitev spodbud namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi v letih 2022/2023. Odzvalo se je rekordno število osnovnih in srednjih šol. Ker se jih je prijavilo kar 110, je agencija sredstva povišala iz 250 na skoraj 410 tisoč evrov.

V šolskem letu 2022/2023 bo na 104-ih šolah izvedenih 63 delavnic ZUIP, 76 startup vikendov in 36 obšolskih dejavnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti. V aktivnosti bo vključeno več kot 5200 mladih.

Podjetniške aktivnosti za mlade in njihov cilj

Preko javnega poziva so sofinancirane naslednje podjetniške aktivnosti za mlade:

  • delavnice Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti (ZUIP), na katerih udeleženci spoznajo temeljne mehke veščine podjetnosti,
  • startup vikendi, kjer mladi razvijajo lastne ideje ali rešujejo izzive podjetij ali drugih organizacij in
  • obšolske dejavnosti kot so denimo podjetniški krožki, ki so namenjeni krepitvi kompetenc in pridobivanju konkretnih izkušenj ekip pri nadaljnjemu razvoju poslovnih idej.

Najboljše ekipe mladih se prijavijo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga skupaj organizirajo Primorski tehnološki park, SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski podjetniški sklad.

Tekmovanje mladih v poslovnem svetu Popri
Tekmovanje mladih v poslovnem svetu Popri bo še bolj zanimivo Foto: on popri

Namen tovrstnih aktivnosti je pri mladih spodbuditi razvoj osebnostnih lastnosti in veščin, ki so pomembne za podjetnost: ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti. Cilj je mladim ponuditi osnovna znanja in stike s poslovnim svetom ter s tem podati razumevanje vloge ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti ter podjetništva za družbo, hkrati pa tudi zagotoviti sodelovanje vseh deležnikov in celotne družbe, kar pomeni vključevanje osnovnošolcev in dijakov staršev, učiteljev, podjetij, subjektov podpornega okolja za podjetništvo in lokalne skupnosti.

SPIRIT Slovenija z navdušenjem spremlja prijave

»Na SPIRIT Slovenija smo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo že pred več kot 10 leti prepoznali pomen spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi. Zavedamo se, da je krepitev tovrstnih kompetenc pri mlajših generacijah ključnega pomena. Z veseljem ugotavljam, da rek Na mladih svet stoji resnično drži! To dokazujejo letošnje prijave na javni poziv, ki so popolnoma presegle naša pričakovanja, beležimo namreč kar 64 odstotni porast prijav v primerjavi z lanskim letom, kar je izjemno!« je navdušeno povedal Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja SPIRIT Slovenija.

Urednik portala Student.si

VIRSPIRIT Slovenija
Prejšnji članekOdprt je drugi prijavni rok za dodiplomski in magistrski študij!
Naslednji članekIzumljene nove rokavice, s katerimi dobiš spretnosti hobotnice
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.