Izumljene nove rokavice, s katerimi dobiš spretnosti hobotnice

rokavica v akvariju in avtomobilček

Michael Bartlett je strojni inženir iz Blacksburga, ki je s svojo ekipo v Virginia Techu izumil nenavadne rokavice, ki imitirajo lovke hobotnice. Na koncu vsakega prsta je pritrjena guma, ki se ob sesanju zraka preoblikuje v lupinasto formo in deluje kot vakumska skodelica. To ji omogoča, da se lahko oprime predmetov v spolzkem okolju. Testiranje izdelka je bilo uspešno. Rokavice so lahko dvignile različne predmete; avto igračko, kroglico hidrogela, žlico in skodelico.

Rokavice za spretnosti hobotnice

Vsak prst ima senzor v velikosti tic-tac bombončka, ki zaznava, kakšna je površina v bližini. Ko blizu sebe prepozna predmet, vključi sesalno funkcijo. S tem imitira delovanje hobotničinih priseskov, a na zelo osnovni ravni. Hobotnice namreč razpolagajo z osmimi lovkami, ki imajo mnoge priseske. Ti so zaradi posebnih kemičnih senzorjev sposobni dobesedno okušati svojo okolico. To jim pomaga pri lovljenju plena. Če bi tudi naši rokavici dodali več priseskov, bi to izboljšalo njene zmožnosti držanja predmetov, predvidevajo strokovnjaki.

Selective focus photography of octopus
Foto: Pia iz Pexels

Tehnologija rokavic in kako delujejo?

Tehnologija, ki so jo razvili je nadvse impresivna, saj omogoča posamičnemu prstu, da v zraku dvigne do en kilogram teže. V vodi se ta količina še poveča zaradi plovnosti predmetov, pravi Bartlett. V spodnjem posnetku preveri, kako delujejo rokavice s katerimi dobiš spretnosti hobotnice.

A new glove lets humans grip like an octopus | Science News

»Zmožnost zajemanja stvari pod vodo je lahko dobra za iskanje in reševanje. Lahko bi bila koristna za arheologijo. [Prav tako] bi lahko bila uporabna za morsko biologijo.”  Michael Bartlett

Prejšnji članekSpodbujanje podjetniških kompetenc mladih bo potekalo z rekordno udeležbo
Naslednji članekTe moti nepospravljeno orodje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.