Poizkusiti ne obstaja – poišči svojo veličino

Ko nastopi čas, da ljudje začnemo sprejemati odgovornost za svoja dejanja, velika večina obstane na tisti točki, kjer je verjetnost padca enaka verjetnosti obstoja.

Albert Einstein je nekoč povedal, da je najprej potrebno razumeti problem, da se lahko domislimo rešitve. Ravno problemi so dandanes tisti, ki jih raje razumemo kot ovire, namesto da bi nam predstavljali izziv. Izzivi nas spreminjajo, spremembe pa izpopolnjujejo.

Srečko Kosovel je v svoji pesmi napisal: „Kadar razpne popotni plašč, kot ptič, rojen v svobodo, se zdim in s silo dvojnih kril, borim se s to usodo.“ Že od malih nog se srečujemo s situacijami, ko potrebujemo nekoga, na katerega se lahko opremo. Potrebujemo starše, prijatelje, potrebujemo institucije, najpomembneje pa je, da imamo motivacijo in dovolj zaupanja vase. Vedno več je velikih govorcev, ki nam narekujejo, kako pomembno je, da si utiramo svoje, nove poti, posredujejo nam svoje izkušnje z namenom, da bi videli, da v življenju obstaja tudi še kakšen drugačen smerokaz ne samo „naprej“ in „nazaj“. Ravno te velike govorce najdemo na popolnoma različnih mestih: doma, v kuhinji, v Portorožu na Golden Drumu, v areni Stožice, na avtobusu na voznikovem sedežu … in v sebi.

Vse znanje, po katerem zavestno posežemo preko delavnic, predavanj, konferenc, ponotranjimo in prenašamo naprej. Enosmerna komunikacija pravzaprav ne obstaja. Ali obstaja? Mislimo si, da živimo pasivno in odvisno od dejavnikov okrog nas in da je naše gibanje podrejeno masovnim premikom ostalih. Res je, da en sam posameznik težko spremeni smer vrtenja večine. Nikjer ne piše, da je večina v zmoti. Nikjer pa niti ne piše, da je večina najbolj primerna za vse.

Zavedati se moramo, da je čas naša največja prednost. Ne da se ga ustaviti, nekatere stvari se nam izmuznejo med prsti, priložnosti zbežijo … Pojavijo pa se nove in začnemo se zavedati, da bolj kot bežimo pred stvarmi, hitreje nas ujamejo nepripravljene. Zakaj poved „Poizkusiti ne obstaja“? Poizkušanje pomeni negotovost v možnost uspeha. Zaupanje v uspeh pa vedno pomeni napredek.

 

Karin Humar
Študentska sekcija

Slovenskega društva za odnose z javnostmi

mojpiar.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.