Pokojninsko varčevanje

Se mi splača pri 23 letih začeti varčevati denar za stara leta? Vsak ima svojo teorijo, a če se hočeš na stara leta spočiti, moraš mlad toliko več vložiti in zaslužiti.

Zdaj je čas, da si prebereš stvari in si narediš svojo strategijo. Mi bomo spregovorili o pokojninskem varčevanju s Slavkom Treven, vodjo trženja pri Skladu obrtnikov in podjetnikov (SOP).

Kaj pomeni pokojninsko varčevanje in kako izgleda varčevanje?
Pokojninsko varčevanje pomeni, da v času varčevanja (najmanj do 60 leta) plačujemo mesečne premije (lahko tudi letno) in zbiramo sredstva na osebnem računu, ki se ves čas investirajo. Po zaključku varčevanja (po 60 letu starosti) pa prejemamo pokojnino do smrti.

Komu je varčevanje namenjeno?
Vsem, ki želijo na daljše obdobje privarčevati lastna sredstva za starost, iz katerih po upokojitvi prejemajo doživljenjsko dodatno pokojnino.

Ali se mladi odločajo za pokojninsko varčevanje, npr. študenti?
Sami se redko odločajo. Je pa veliko primerov, ko starši vključijo otroke (študente) v pokojninsko varčevanje.

Bomo sedanje generacije sploh kdaj imele pokojnino?
Predvidevam, da se to vprašanje nanaša na SPIZO-vo pokojnino in v tem kontekstu sledi odgovor. Pokojnine bodo, ni pa danes možno govoriti o točni upokojitveni starosti in višini pokojnine, ker je to stvar pogajanj med socialnimi partnerji. Navajanje številk je ugibanje, je pa dejstvo, da bo upokojitvena starost višja in pokojnina nižjam, kot je to danes.

Kako sklenemo pokojninsko zavarovanje?
Pokojninsko zavarovanje lahko sklenete s podpisom pristopne izjave in zaveze, da boste plačevali minimalno 20 € mesečne premije, ki pa jo v teku zavarovanja lahko spreminjate. Pristopno izjavo lahko izpolni naš svetovalec na vašem domu oziroma to uredite na sedežu SOP.

Kaj se zgodi v primeru smrti, ali kdo drug lahko dobi ta denar?
V primeru smrti lahko upravičenec prejema družinsko pokojnino oziroma prejme zbrana sredstva na osebnem računu, kar pa je odvisno od vrste pokojninskega varčevanja.

Vrste pokojninskega varčevanja?
• rentno pokojninsko zavarovanje: lahko pokrijete rizike za nepredvidene dogodke v prihodnje, od upokojitve dalje pa prejemate doživljenjsko dodatno pokojnino;
• prostovoljno pokojninsko zavarovanje: postopoma do neodvisnega finančnega vira za starost, iz katerega po upokojitvi prejemate doživljenjsko dodatno pokojnino;
• investicijsko pokojninsko zavarovanje: lahko izbirate med tremi investicijskimi politikami, ki so prilagojene različnim starostnim obdobjem posameznika, iz katerega po upokojitvi prejemate doživljenjsko dodatno pokojnino.

Zakaj naj se odločimo za pokojninsko varčevanje?
• celoten ustvarjen donos pri nalaganju sredstev iz vplačanih premij se sproti pripiše na oseben pokojninski varčevalni račun posameznika;
• davčna ugodnost pri sklenitvi zavarovanja nad 10 let, ker v tem primeru ne plačate davka od prometa zavarovalnih poslov v višini 6,5 %;
• po 10 letih od sklenitve zavarovanja ste ob izplačilu odkupne rednosti zavarovanja ali izplačevanju rente ob upokojitvi opravičeni plačila dohodnine.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.