ISWiB 2010

(International student week in Belgrade 2010)

Razmišljate, kam bi se dali letos poleti, ko bodo izpiti za vami? Ena izmed možnosti je Beograd, ki bo sredi julija izvedel četrti Mednarodni študentski teden v Beogradu pod imenom ISWiB 2010.

ISWiB 2010 bo potekal od 11. do 18. julija 2010 pod motom, ki se glasi: Ali sprejemamo nestrpnost?, v že prej omenjeni srbski prestolnici. Festival organizira Svetski omladinski talas (World Youth Wave) iz Beograda, Zveza ŠKIS pa skupaj s Studentsko unijo Srbije (SUS) že nekaj let na projektu sodeluje kot partner in moderator delavnic. Več informacij o festivalu nam je posredovala Barbara Murk, koordinatorka projekta s strani Zveze ŠKIS in SUS.

»200 študentov iz vseh koncev Evrope bo v Beogradu sodelovalo na različnih izobraževalnih, kulturnih in zabavnih aktivnostih – interaktivnih delavnicah, predavanjih, razpravah, poleg tega pa tudi na kulturnih prireditvah in zabavah. Udeleženci bodo s svojimi evropskimi kolegi in uglednimi strokovnjaki imeli možnost do izmenjave mnenj o nekaterih najbolj zanimivih sodobnih vprašanjih na desetih različnih delavnicah, kot so: Human rights, Filmmaking, Photography, Marketing, Arts & Crafts, Youth activism, Media, Performing arts, Sustainable development in Environmental protection,« nam je povedala Barbara Murk.

Pester program

»Sam festival ponuja pester izbor zanimivih aktivnosti, katerih se bodo udeleženci lahko udeležili. Kot rdečo nit so si organizatorji letos omislili moto »Do we tolerate intolerance?«, ki bo odpiral mnogo odprtih in perečih vprašanj ter postavljal nove mejnike. Projekt je sestavljen iz dopoldanskih interaktivnih delavnic, ki bodo nastala pod taktirko različnih partnerskih društev, popoldanski del pa bo namenjen skupinskim strokovnim predavanjim. V večernih urah bo poskrbljeno za različne aktivnosti od tematskih večerov do večerov na prostem, športnih aktivnosti, obiskov raznih kulturnih prireditev, ki se bodo ravno v tem času odvijale v Beogradu.

Zveza ŠKIS in SUS tokrat v celoti vodita in moderirata delavnico »Human rights«, kjer bo veliko govora o diskriminaciji in človekovih pravicah v različnih stopnjah. Moderatorji se zavedamo zahtevnosti letošnje delavnice, zato bomo skušali udeležencem prikazati omenjeno problematiko na več različnih in zanimivih načinov ter jim hkrati spodbuditi miselnost o izboljšanju že nastale situacije v lastnem okolju. Seveda pa bo k vsemu sovpadala tudi spodbuda k širjenju tolerantnega mišljenja, strpnosti in zavedanja o drugačnosti v različnih okoljih,« je dejala Barbara Murk.

Kdo se lahko udeleži festivala?
»Na festival so se lahko prijavili študentje (dodiplomski ali podiplomski študij) iz vse Evrope do vključno 15. aprila 2010, ko so se tudi uradno zaključile prijave. Žal je za dodatne prijave sedaj že prepozno, bo pa prav gotovo nova priložnost prihodnje leto, ko se bo festival ISWiB 2010 ponovno odvijal v Beogradu. Več informacij o samem dogajanju na projektu lahko preverite na www.iswib.org,« je za konec dodala Barbara Murk, koordinatorka projekta s strani Zveze ŠKIS in SUS.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.