Poletna muzejska noč na tretjo soboto v juniju

V soboto, 15. junija, se bo od 18. do 24. ure odvijala 11. Poletna muzejska noč.

Organizirana na tretjo soboto v juniju, pred iztekom šolskega leta, je v očeh javnosti prepoznavna in uveljavljena prireditev, ki povezuje slovenske muzeje, galerije ter druga razstavišča, ki jih želi predstaviti kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa.

 

Program je zastavljen tako, da sodelujoče institucije od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprejo svoja vrata, pokažejo svoje stalne in občasne razstave, pripravijo delavnice, demonstracije, filme, prezentacije, vodstva, koncerte, predavanja, povabijo na odprtja razstav in zaključno druženje. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta.

 

Akcija, ki so jo ljudje vzeli za svojo in je povsem primerljiva z muzejskimi nočmi, ki potekajo v številnih evropskih mestih, se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra. V njej je takrat sodelovalo 27 ljubljanskih institucij.

 

Vsako naslednje leto je pridobila več navdušenih  obiskovalcev, pridružile so se ji nove in nove  institucije.  Čez dve leti se je razširila tudi na druga slovenska mesta  in s tem postala vseslovenska akcija. Sprva je bilo dogajanje porazdeljeno čez cel dan, sedaj pa se program odvija od 18. do 24. ure. Lili Šturm, ki je vzpostavila in v prejšnjih letih vodila Poletno muzejsko noč, je letos prejela častno Valvasorjevo priznanje.

Poletno muzejsko noč v povprečju obišče med 15.000 in 25.000 obiskovalcev. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program, prost vstop in promocija, ki obiskovalcem pomagajo, da si v množici dogodkov najdejo pravega zase.

 

Poleg Ljubljane, sodelujejo še naslednji kraji: Bistra pri Vrhniki, Bled, Brestanica, Celje, Divača, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Krško, Lipica, Litija, Ljubljana, Maribor, Metlika, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Piran, Pivka, Pliskovica, Polhov Gradec, Postojna, Ptuj, Rogatec, Semič, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Šentjur, Škocjan, Šoštanj, Tolmin, Velenje, Velike Lašče, Vitanje in Žalec.

Več informacij in celoten program si www.muzejska-noc.si/

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.