Pomoč pri izbiri poklica

Pred vami je težka odločitev. Z maturo zaključujete srednješolsko izobraževanje in pred vami je odločitev o nadaljevanju šolanja. V vaših glavah se poraja vprašanje, kam naprej, kateri študij mi bo prinesel službo?

Izbira fakultete, študija ni lahka odločitev. Na njo pa naj vpliva predvsem vaša želja, ne želja staršev ali koga drugega. Glede na današnje situacije pa se vedno več bodočih študentov odloča o študijih, ki so zaželeni in, ki prinašajo službe.

Pri odločanju in izbiri poklica, študija vam lahko pomaga tudi Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki mladim ponuja storitve za uspešnejši nastop na trgu dela. Zavod vam tako nudi informiranje o prostih delovnih mestih, zaposlitveno in karierno svetovanje, učenja veščin iskanja zaposlitve, izobraževanja in usposabljanja do konkretnih spodbud pri zaposlovanju.

Brezposelni mladi
»Brezposelni mladi se lahko vključujejo v različne programe aktivne politike zaposlovanja v skladu s ciljnimi skupinami posameznega programa. Tako se lahko vključijo v različna usposabljanja za izboljšanje veščin iskanja zaposlitve, v praktična in funkcionalna usposabljanja za opravljanje konkretnega dela, v programe spodbujanja zaposlovanja s pomočjo subvencije, ki se delodajalcem dodeli za njihovo zaposlitev, in v program samozaposlovanja, ki ravno tako omogoča pridobitev subvencije za samozaposlitev.« Tanja Podobnik Zec, Odnosi z javnostmi Zavod RS za zaposlovanje.

Zavod RS za zaposlovanje ima posebne programe zaposlovanje, ki so namenjeni mladim.
Pomoč pri načrtovanju poklicne poti in iskanju zaposlitve
Program je namenjen vsem, ki si želijo izboljšati in izvedeti več o veščinah iskanja zaposlitve. Program deluje znotraj delavnic Nov začetek in Po študiju v zaposlitev.
Zaposli.me
Je javni razpis, ki omogoča subvencijo tržnim delodajalcem za zaposlitev brezposelnih za najmanj 1 leto za polni delovni čas, tudi za zaposlitev mlajših od 25 let, iskalcev prve zaposlitve in mlajših od 30 let z najmanj univerzitetno izobrazbo.
Absolvent – aktiviraj in zaposli se!
Prav tako gre za javni razpis, »ki omogoča tržnim in netržnim delodajalcem povračilo stroškov za usposabljanje absolventov na delovnem mestu, po usposabljanju in diplomi pa subvencijo za zaposlitev diplomanta pri istem delodajalcu, kjer se je usposabljal – z namenom zmanjšati prehod mladih diplomantov v brezposelnost.« nam je povedala Tanja Podobnik Zec.
Javna dela
Še eden izmed javnih razpisov, ki omogoča neprofitnim organizacijam sofinanciranje stroškov za zaposlitev brezposelnih in izvedbo programa javnih del, tudi za zaposlitev, tudi iskalcev prve zaposlitve in mlajših od 30 let.

Poleg navedenih možnosti pa se mladi na Zavodu po besedah gospe Tanje lahko pozanimajo tudi o zaposlovanju v EU, saj ima Zavod mrežo EURES svetovalcev, ki spremljajo razmere v državah EU. »Do informacij in svetovanja lahko pridejo mladi osebno, na Uradih za delo, v CIPS-ih (Center za informiranje in poklicno svetovanje) in zaposlitvenih kotičkih ter preko spletne strani www.ess.gov.si. Na spletni strani bi posebej opozorili na aplikacijo http://apl.ess.gov.si/eSvetovanje/, ki nas popelje skozi cel proces iskanja zaposlitve. Na eBorzi dela lahko oblikujejo in objavijo svoj elektronski življenjepis in se tako povežejo z delodajalci.»

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.