Maturitetni tečaj, kaj je že to?

Informativni dnevi so pred vrati, matura, vpis na fakulteto, vse skupaj bo prišlo kot bi mignil. Če ne želiš, da te čas povozi, že danes pretehtaj vse možnosti. Si pomislil/-a kako naprej, če nikamor ne boš sprejet/-a? Brez panike – na voljo imaš še 2. in 3. vpis. Toda kaj, če gre kljub vsemu kaj narobe? Tvoja rešitev je maturitetni tečaj!

Kaj to je in kdo se lahko prijavi?
Maturitetni tečaj je program, ki kandidata skozi celo šolsko leto pripravlja na maturo. Vsi tisti, ki ste uspešno končali poklicno srednjo šolo, srednjo tehniško oz. katerokoli srednjo strokovno šolo ali 3. letnik gimnazije in prekinili izobraževanje za 1 leto, se lahko vpišete na maturitetni tečaj. Tudi vsi tisti, ki ste zaključili le osnovnošolsko izobraževanje ter opravili preizkus znanja na ravni 3. letnika gimnazije, se lahko prijavite na enoletno izobraževanje, ki se zaključi s pristopom k maturi.

Kdaj?
Vsi kandidati, ki se boste z ustrezno prijavnico in do določenega datuma prijavili na tečaj, boste o omejitvi vpisa pisno obveščeni, in sicer do konca septembra. Prav tako kot študij na fakulteti pa se tudi za priprave na maturo šolsko leto začne 1. v mesecu oktobru.

Prijava
Vsi kandidati, ki se želijo prijaviti, morajo izpolniti ustrezen obrazec, ki ga dobijo v šoli ali na spletu v pdf formatu.
Vsi, ki boste končali srednjo šolo, morate prijavi predložiti kopijo spričevala oz. zaključnega izpita ter kopije spričeval vseh treh letnikov. Če ste končali 3 letnike gimnazijskega programa, predložite kopijo spričeval vseh treh let ter potrdilo, da niste bili vključeni v izobraževanje več kot leto dni. To potrdilo dobite na vaši šoli. Tisti, ki imate zaključeno osnovnošolsko izobraževanje, pa morate predložiti še kopijo potrdila o opravljenem izpitu na nivoju 3. letnika gimnazije.
Predmetnik obsega pripravo na tri obvezne maturitetne predmete – matematiko, slovenščino in tuji jezik – in pripravo na dva izbirna predmeta. Obseg posameznikovih obveznosti je pogojen z obsegom ur izbirnih predmetov. Šola v skladu z dijakovim interesom organizira tudi 6. izbirni predmet – pouk drugega tujega jezika.

Izbirate lahko med naslednjimi maturitetnimi predmeti:
– zgodovina,
– geografija,
– biologija,
– sociologija,
– psihologija,
– ekonomija.

Dijak je uspešno opravil maturitetni tečaj takrat, ko je pozitivno ocenjen pri vseh predmetih in ima poravnane vse obveznosti – vaje, pouk in seminarske naloge, ki so določene s predmetnim katalogom. S tem pridobi pravico do pristopa k maturi.

Če ste se odločili nadaljevati študij na fakulteti, oz. vam je matura spodletela, se še vedno lahko prijavite na maturitetni tečaj. S tem pridobite tudi status dijaka, tekom celega leta pa se počasi in intenzivno pripravljate na maturo. Ključ uspeha je torej v vztrajnosti, zato nikar ne obupaj in zavihaj rokave!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.