Študentske ugodnosti

Ko postaneš študent, si deležen mnogih ugodnosti.

Z vstopom na fakulteto dijak postane študent in s tem pridobi tudi status študenta. In kaj to sploh pomeni? S tem pridobimo kar nekaj ugodnosti in popustov – pravico do zdravstvenega zavarovanja, delo preko študentskih servisov, subvencionirano prehrano, štipendijo, subvencionirano bivanje, tudi študentske vozovnice za javni transport, preživnino, otroški dodatek, družinske pokojnine ter mnogo popustov v vsakodnevnih dejavnostih. Za uveljavljanje popustov potrebujete le veljavno študentsko izkaznico, potrdilo o vpisu ali indeks.

Popust + popust = privarčevan dopust
S statusom lahko uveljavljamo svoje ugodnosti prav na vsakem koraku. Pri obisku frizerja, v lepotnih salonih, na plesnih tečajih, raznoraznih športnih aktivnostih, pri dodatnem nezgodnem zavarovanju, tečajih tujih jezikov, članarinah, skratka skoraj ni dejavnosti, kjer vam ne bi priznali študentskega popusta. Res, da to niso neki ogromni zneski, toda saj veste, že vsak evro v našem žepu pride še kako prav. Ugodnosti se gibljejo navadno med 5 in 10 % in so odvisne tudi od količinskega nakupa.
Tudi prosti čas bo cenejši
Študentski status pa ti bo koristil tudi v prostem času. Od cenejših smučarskih vozovnic, nižjih telefonskih tarif do ugodnih bovling partij. Popuste izkoristite tudi za nakup kino vstopnic, pri plačilu ekstremnih športov, plesnih tečajih, razvajanju v termah in celo pri opravljanju vozniškega izpita.

Vse je ceneje, če si študent
Na popuste ne pozabi niti pri ogledu športnih, kulturnih ali glasbenih prireditev. Če te zanima poceni spoznavanje sveta, ne spreglej mednarodnih študentskih kart. Tudi nekatere letalske karte so za študente cenovno nekoliko bolj dostopne, prav tako pa je na našem trgu kar nekaj potovalnih agencij, ki študentom nudijo nižje cene.

Ceneje do članarine
Skoraj vsak je včlanjen tudi v kakšno dejavnost ali pa vsaj v knjižnico. Nikar ne pozabite na članarine časopisov, revij, raznih klubov in fitnesov – preden plačate članarino, povprašajte za študentski popust. Pripada vam, zato ga izkoristite!

Status študenta izgubiš, če:
– diplomiraš,
– si izključen z univerze,
– ne diplomiraš 12 mesecev po zaključku zadnjega semestra,
– se med samim študijem ne vpišeš v naslednji letnik oz. semester,
– končaš podiplomski študij,
– se izpišeš,
– ne končaš dodiplomskega študija v ustreznem roku.

Možnost podaljšanja statusa
Status se ti lahko podaljša v izrednih življenjskih situacijah. Mednje se štejejo: materinstvo, daljša bolezen, aktivno sodelovanje v organih univerze, sodelovanje na vrhunskih športnih, kulturnih in strokovnih prireditvah, izjemne družinske in socialne razmere ter status študenta s posebnimi potrebami.

Fotokopiraj po pravi ceni
Ker se študentje v veliki meri poslužujete fotokopiranja zapiskov in učnega gradiva, je zelo pomembno, da izberete najcenejšega ponudnika te storitve. Verjetno je res najlažje in najhitreje, če stvari kopiraš na fakulteti, toda zagotovo ni najceneje. Povprašaj kolege, kje kopirajo najceneje, in ne pozabi povprašati za študentski popust.

Banke in trgovine
Tudi banka ti nudi popust. Ob vsakoletni predložitvi potrdila o vpisu se tako izognete stroškom poslovanja, omogoča pa ti tudi ugodne študentske kredite ter ustrezne limite. V nekaterih trgovinah ti pri nakupu določenih tehnoloških dobrin prav tako upoštevajo študentski popust.

Kot vidite, status ni le nek formalni akt, ampak je tudi ključni dejavnik pri uveljavljanju vsakodnevnih ugodnosti. Teh je zares veliko, skoraj povsod pridobite s predložitvijo študentske izkaznice kakšen evro ali dva. Izkoristite popuste in privarčujte, saj veste, zrno na zrno, pogača – kamen na kamen, palača!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.