Zasoljene šolnine izrednega študija

Danes je zares težko priti na želeno fakulteto. Visoke omejitve vpisa, težki sprejemni izpiti in nasploh veliko število študentov, ki so iz leta v leto bolj ambiciozni in se po večini vsi odločajo za dodiplomski študij. Prav to pa je tudi glavni razlog za vse pogostejši vpis izrednega študija. Starši tako otrokom omogočijo študij in odštejejo kar nekaj tisočakov za zasoljeno šolnino – seveda, če le lahko!

Vse več mladih je prepričanih, da izobrazba pomeni zagotovljeno službo in prav iz tega razloga se jih tudi vse več odloča za nadaljni študij. Tisti nekoliko bolj motivirani z vpisom na fakulteto nimajo težav, zalomi pa se tistim, ki niso dovolj »ogulili« srednješolskih klopi. Ti se navadno odločijo za maturitetni tečaj in izboljševanje mature, nekaterim srečnežem pa starši plačajo izredni študij. In šolnine? Tako so »zasoljene«, da se jih ni »dotaknila« niti recesija!

»Nepremagljive« šolnine
Večinoma se z uvedbo bolonjskih programov višina šolnin ni spremenila, za kar pa ne moremo trditi pri Mariborski univerzi – tu se je dvignila za kar 30 %. Tisti, ki se želite v prihodnje izredno vpisati na Fakulteto za zdravstveno nego, boste za vpis enega letnika po novem odšteli kar 3.490 evrov. Tisti, ki se boste prebili do zadnjega letnika, pa boste za konec študija odšteli še nepremagljivih 4.330 evrov. Mislite, da smo se zmotili? Na žalost vas moramo razočarati – naš študij iz dneva v dan postaja vse bolj kapitalistične narave.
Ljubljanska univerza je pri šolninah nekoliko bolj realna. Tisti, ki si želite diplomirati na področju zdravstvene nege, se raje odločite za študij v Ljubljani, ki vas bo stal ok. 3300 evrov. Še vedno veliko, toda neprimerljivo z mariborskimi cenami! Tudi bodoči športni delavci boste za letnik izrednega študija plačali približno 3.000 evrov. Ekonomistov je očitno zares dovolj, saj so se na Ekonomski fakulteti odločili za šolnino v višini 4.500 evrov, odvisno od programa. Povsem neresni pa so na AGRFT-ju. Šolnina enega samega letnika vas bo stala nekoliko manj kot 7.500 evrov, kar je rekord med vsemi absurdnimi zneski, ki smo jih omenili. Le kdo si to lahko privošči?!

Vse pa le ni tako zelo nedosegljivo!
Kljub zares visokim šolninam pa na Fakulteti za matematiko in fiziko ostajajo realni, pošteni in predvsem željni vpisa bodočih matematikov. Za posamezen letnik boste morali odšteti minimalnih 375 evrov, kar zares zadošča le za kritje stroškov. Tudi na Fakulteti za elektrotehniko so prizanesljivi – študij posameznega letnika stane manj kot en tisočak.
Univerza na Primorskem se v višini šolnin uvršča nekje na sredino, cene pa se gibljejo nekje med 2000 in 2500 evri. Če ste se odločili študirati na novi novogoriški univerzi, vas bo študij stal ok. 2000 evrov na letnik. Gea College pa bo podjetnike ožel za 3300 evrov na leto.

Šolnine so popolnoma nerealne, če vzamemo v zakup, da so študentje socialno najbolj ogrožena populacija, pa bi lahko rekli, da so celo smešne. Zares srce trgajoči zneski pa se v prihodnosti znajo še nekoliko povišati.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.