Popusti na vlakih

Slovenske železnice nudijo mladim, ki radi potujejo z vlakom, posebne popuste. Obstajajo pa tudi posebne cene ali ponudbe vozovnic, ki so namenjene vsem generacijam in so včasih še cenejše. Pred načrtovanjem poti se zato obrnite na železniške informacije.

Popusti za potovanja po Sloveniji
Zanimiva je ponudba Abonent plus – trimesečna vozovnica za ceno ene. Z junijsko šolsko mesečno vozovnico lahko potujete z vlaki kar dva meseca brezplačno.
Posebnih popustov boste deležni, če potujete kot skupina. Pri potovanju 6 in več oseb SŽ omogočajo 20-odstotni popust. Pri skupini vsaj 15 oseb velja enemu članu skupine brezplačen prevoz. Skupine mladih pa imajo celo 30-odstotni popust.
Pripravili so posebne cene za potovanja na drugi konec Ljubljane in v okolico. Za le 2,10 EUR se lahko neomejeno vozite med postajami v ljubljanskem železniškem vozlišču. Mestna dnevna oziroma mesečna vozovnica veljata za neomejeno število voženj med postajami oziroma postajališči v ljubljanskem železniškem vozlišču.

Potovanja v tujino
Mladi do 20 let lahko potujejo z vlakom v Avstrijo, na Hrvaško in v Srbijo s kar 70-odstotnim popustom.
Če želite obiskati več držav, bo morda zanimiv InterRail. To je evropska vozovnica za vlak, primerna za vse starosti in vse letne čase. Ponudba velja tudi za potovanje s pomorsko družbo Attica Group, ki vozi na relaciji med Italijo in Grčijo. Ločimo več vrst vozovnic, kot so InterRail Global Pass (vozovnice veljajo za potovanje po progah vseh članic ponudbe), fleksi vozovnice (veljajo 5 potovalnih dni v 10 dneh oziroma 10 potovalnih dni v 22-dnevnem obdobju veljavnosti vozovnice), kontinuirane vozovnice (veljajo neprekinjeno 22 dni ali 1 mesec), InterRail One Country Pass (velja za potovanje po progah izbrane države). Vozovnica InterRail Global Pass ne velja v državi bivanja potnika. Za potovanje na območju države bivanja lahko za potovanje od odhodne postaje do mejne izstopne postaje domicilne železnice kupimo enosmerno ali povratno vozovnico s popustom.
Po ponudbi City Star International lahko z eno vozovnico potuje do pet potnikov. Prvi plača polno ceno, vsak dodatni potnik pa potuje s 50-odstotnim popustom, otroci s 75-odstotnim popustom ali celo brezplačno. Vozovnica je namenjena za potovanje iz Slovenije v Nemčijo, Avstrijo, na Češko, Slovaško, Hrvaško, v Srbijo, Bosno in Hercegovino in Makedonijo. Pogoj je, da se potovanje ob vrnitvi začne v nedeljo ali pozneje. Za potovanje v Avstrijo lahko vozovnice po ponudbi City Star kupimo najpozneje 3 dni pred potovanjem.
Popust lahko uveljavljate tudi z izkaznico RailPlus, ki nudi 25 odstotkov popusta vsem generacijam.
Občasno imajo SŽ tudi posebne vozovnice po nizkih cenah, npr. 15 EUR. Vozovnice lahko kupite dva meseca pred potovanjem. Število vozovnic po posebnih nizkocenovnih ponudbah Smart, Spar in Special je omejeno.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.