AKCIJA super samo za oči!

Tokrat nas je zanimalo, kaj menite o akcijah in ali denar zapravljate na akcijah. Kaj takrat kupujete?

Urša Pungartnik, 25 let

Akcije se mi zdijo dobre takrat, ko imam namen nekaj kupiti – kakšno večjo stvar – in ko to opazim ravno takrat v letaku ali pa včasih kar v trgovini, ko pridem do izdelka. Drugače se pa ne oziram nanje. Ne zaupam, da je prej bila cena izdelka res tako visoka, kot to napišejo potem, ko je znižana … Pa zdi se mi tudi, da te akcije prisilijo v to, da greš po znižane izdelke v trgovino, potem pa kupiš še kup drugih stvari, ki jih primarno ne potrebuješ. Letaki in reklame te silijo v to, da venomer nekaj potrebuješ, ker je »ravno« tako znižano. Potem si pa kupim novo mleko za telo, starega imam še polovico in ga zamenjam z novim, starega pa se ne pritaknem več in tako po nekaj mesecih tava v smeti. Pa se vprašam, če sem res toliko profitirala? Akcije upoštevam torej le takrat, ko nekaj res rabim, ali pa mi je všeč takrat, ko grem v trgovino po moje najljubše mleko za telo in vidim, da je znižano, in to je to. Vsa ta obsesija z akcijami mi gre na živce, ker je to včasih zame velika manipulacija s strani trgovinskih koncernov.

Nataša Dobršek, 24 let
Vedno več kupujem na akcijah. Če je “nujno” pa takrat, ko kaj potrebujem. Na akcijah kupujem vse, od oblačil in obutve pa vse do igrač, hrano, … Po navadi si oblačila in obutev ogledam in jih kupim potem, ko je akcija. Super je, da se lahko prihrani kakšen evro. Večinoma je na akcijah res ceneje in se izplačajo.

Andreja Božič, 25 let
Večinoma kupujem stvari, ko jih potrebujem. Še posebno pri hrani ne moreš čakati, da bo določena akcija. Je pa res, da ko grem v trgovino, pogosto pogledam, če je kje kaj ceneje. Ko so akcije, kupujem večinoma obleke ali obutev. Pa tudi ostale stvari, če zasledim kje v kakšni reklami, da bo določen artikel, ki me zanima, v akciji. Če gre za kakšen večji nakup in je nanj napovedano znižanje, počakam, drugače pa po navadi kupim, ko potrebujem. Menim, da potrošniki, četudi je akcija na določene artikle, še vedno plačamo polno ceno. Sploh če pogledamo v različnih trgovinah, ko se zbirajo točke ali pike in potem kupujemo izdelke tudi do 70 % ceneje. Tudi za tiste točke in pike moraš nabrati določeno vsoto. Sem mnenja, da je napis AKCIJA super samo za oči.

Alenka Omulec, 24 let
Na akcijah kupujem občasno, predvsem takrat, ko so razprodaje tekstila, grem obvezno pogledat. Se mi zdi, da lahko res dobiš stvari ceneje. Res pa je, da akcij ne čakam, kupim, ko potrebujem, akcije pa izkoristim kot dodatno priložnost, da si priskrbim kaj lepšega. Kar se tiče živil, pa izdelek v akciji kupim, če se mi zdi, da ga potrebujem; če je že v akciji, si rečem, o zakaj pa ne. Kakšen privarčevan evro ni nikoli preveč, ker je tako že vse tako drago. Nikoli ne čakam, da bo nekaj v akciji, kupim, ko potrebujem. Akcije pa niso nujno cenejše. Včasih se mi zdi, da je posezonska razprodaja, pa je v akciji minimalno število artiklov ali pa ni več ustreznih številk. Včasih pa samo trgovine napihnejo, da pritegnejo kupce.

Maja Žogan, 25 let
Kupujem na akcijah, vsaj večino časa. Pregledam letake, ki pridejo na dom, si zapišem kdaj, kje in potem grem v nabavo. Ponavadi kupujem v akciji plenice, osvežilne robčke, praške, mehčalce, tudi jogurte in kar pač je še v akciji. Določene stvari se res izplača kupovati, ko so v akciji.

Anja Špital, 24 let
Kupujem v akcijah in priznam, kupim tudi tisto, česar ne potrebujem tako nujno! Kupujem pa tudi takrat, ko stvar potrebujem. Odvisno za kakšno stvar gre. Hrano kupujem pretežno, ko vidim, da je kaj v akciji … Bolj vredne stvari (pohištvo, bela tehnika, elektronika, …) pa ponavadi v akciji. Če kaj potrebujem in vidim, da se približuje akcija, seveda počakam! Akcije so zelo “zvite”. Večkrat je tako, da je nek izdelek v določeni trgovini znižan, v drugi trgovini pa je redna cena nižja! Biti moraš zelo previden.

Barbara Ivančič, 26 let
V akcijah kupujem, kupujem pa tudi, ko ni akcij. Kupimo ali prehrambene izdelke ali pijačo, zdaj ko sem mamica, pa kupujem plenice, mleko, oblačila, skratka vse, kar majhen otrok potrebuje. O akcijah pa tako – nekatere trgovine cene res znižajo, spet druge pa te akcije izkoriščajo. Je pa dober občutek, ko kupiš kakšno stvar v akciji in nekaj prihraniš.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.