Študij v vročih poletnih dneh

Bliža se vedno lepše in bolj toplo vreme, obenem pa tudi čas izpitov. Za nekatere zelo stresno obdobje pred zasluženimi poletnimi počitnicami. Nekateri pravijo, da je to zelo mučno obdobje, saj namesto, da bi že uživali na plaži in ob dobri pijači, preživijo večino časa za knjigami. Vendar se tudi to na koncu izplača.

Pred učenjem za izpit si postavite cilje, ki si jih želite doseči ob koncu učenja. Razmišljajte o tem, kaj vse boste lahko počeli potem, ko bodo vsi izpiti za vami. Sprva morate prepričati sami sebe, da je snov, ki se jo morate naučiti, zanimiva in pomembna za vas. Seveda si vzemite dovolj časa, da boste snov lažje predelali in da ne boste pod pritiskom, da se vam kam mudi.

Motivacijo za študij morate najti sami. Nobeden vas ne more prisiliti v učenje, tako da je vse odvisno od vas, kaj si želite z opravljenim izpitom doseči. Postaviti si morate cilj, ki ga želite doseči. Za dosežen cilj pa si privoščite tudi primerno nagrado.

Nekateri študentje pravijo, da motivacijo za študij najdejo šele, ko se umirijo in najdejo prostor, kjer jih nič ne ovira. Glavno oviro pri učenju povzročata predvsem Facebook in Gmail, pa tudi ostale spletne strani. Tudi glasba in ljudje okoli. Zato je primeren kraj za učenje knjižnica, v kateri ljudje zasledujejo isti cilj, naučiti se določeno snov. To mnoge prepriča in spodbudi k učenju. Knjižnice pa znajo biti v izpitnem obdobju polne in natrpane.

Vsak mora sam ugotoviti, kakšno okolje za učenje mu ustreza in kakšne so njegove prioritete. Ali si želi le opraviti izpit ali želi od tega kaj odnesti, si želi dobro oceno, … Vendar je dejstvo, da nas po uspešno opravljenih izpitih čakajo zaslužene počitnice.

Ne pozabite pa, da med izpitnim obdobjem spite vsaj 8 ur, se zdravo in uravnoteženo prehranjujete in se vsaj malo gibate. To bo spodbudilo vaše možgane, da bodo lažje absorbirali nove zaloge snovi in znanja, ki ga potrebujete za uspešno opravljen izpit.

Alja Purg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.