Danes grem pa s kolesom: BicikeLJ

Ljubljančani in obiskovalci naše prestolnice se od maja letos lahko vozijo po mestu z novimi kolesi, ki si jih lahko izposodijo v samopostrežnem sistemu izposoje BicikeLJ. Gre za praktično rešitev prevoza na delo, hiter opravek v mestu ali pa celo zmenek v mestu. Tovrsten sistem izposoje koles z možnostjo vrnitve kolesa na katerikoli točki v mestu, znotraj sistema seveda, je v tujini že uveljavljen, pri nas pa si lahko na ta način izposodimo kolesa od maja letos.
Če izberemo kolo namesto avtobusa ali osebnega avtomobila, s tem varujemo okolje in zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov. Pa še razgibamo se.

Do kolesa le v nekaj sekundah
Izposoja koles je možna na 30 avtomatskih postajah na širšem območju središča Ljubljane. Postaje so opremljene s terminali, na katerih so na voljo informacije o prostih kolesih in lokacijah ostalih terminalov. Skupno je na voljo 300 koles. Na postajališčih so za kolesa postavljena stojala. Njihovo število je odvisno od pogostosti uporabe koles na vsakem posameznem postajališču. Kolesa so na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Izposoja pomeni najhitrejši in najcenejši prevoz v središču mesta. Ker postaje med seboj niso oddaljene več kot 300 do 500 metrov, so kolesa lahko in hitro dostopna.
Sistem je tudi preprost za uporabo. Omogoča izposojo in vrnitev kolesa v le nekaj sekundah. Sistem omogoča, da lahko kolo uporabimo za celotno potovanje ali pa za povezovanje različnih oblik prevoza. Njegov namen je olajšati vsakdanje življenje, saj omogoča uporabo različnih oblik prevoza v skladu z vremenskimi razmerami oziroma delovnim časom.
Za izposojo se prijaviš na terminalu s kartico Urbana in PIN kodo. S pomočjo menija izbereš eno izmed prostih koles. Pritisneš na gumb in kolo se odklene. Ob vračilu kolesa se sliši zvočni signal, na stojalu pa zasveti lučka, kar potrjuje pravilno priklenitev in vračilo kolesa.
Na ogrodje kolesa je pritrjena ključavnica za zaklepanje krmila, ki je namenjena zaklepanju kolesa med krajšimi postanki. V primeru daljšega postanka kolo zapelješ do najbližjega postajališča in ga prikleneš na stojalo. Za nadaljevanje vožnje si lahko izbereš katerokoli prosto kolo.

Najem koles za različno časovno obdobje
Ker je izposoja do ene ure zastonj, je namenjena predvsem za krajše vožnje po mestu. Možno pa si je že po 5 minutah od vrnitve kolesa izposoditi novega. Izposoja kolesa je možna za največ 24 ur. S prijavo preko spletne strani sistema BicikeLJ je možna tudi tedenska izposoja. S pomočjo kartice Urbana pa je možna tudi celoletna izposoja. Ob prijavi je potrebno predložiti pooblastilo za prenos 350 EUR varščine, ki vam jo odtegnejo v primeru poškodbe, vračila kolesa po izteku 24 ur ali izginotja kolesa.
Info točka sistema se nahaja na Prešernovem trgu, kjer se lahko podrobneje seznanimo z delovanjem sistema.

Varna in udobna kolesa
Kolesa so namenjena širšemu krogu ljudi. Primerna so za oba spola. Imajo preprost sistem za nastavitev višine sedeža, prostorno košaro spredaj ter pokrov za zaščito oblačil pred zatikanjem in umazanijo na zadnjem verižniku. Za varnost so opremljena z vedno prižgano sprednjo in zadnjo lučjo, sprednjimi in zadnjimi zavorami, vgrajenimi v pesta, širokim krmilom za boljšo stabilnost in napravo za zaklepanje z vgrajenim ključem.
Kolesa niso zasnovana kot komercialna in so kot taka namenjena izključno izposoji brez dodatne opreme. Zato si ni mogoče izposoditi otroških sedežev in druge dodatne opreme.

Pa še cene:
• prva ura: brezplačno
• druga ura: 1 EUR
• tretja ura: 2 EUR
• vsaka nadaljnja ura: 4 EUR

Več informacij: http://www.bicikelj.si/
Potek registracije in aktivacije: http://www.youtube.com/watch?v=boByGJS4FD4

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.