Pazite na dehidracijo

Dehidracija ali izsušitev telesa pomeni pomanjkanje vode in elektrolitov v telesu. Največkrat se pojavi kot posledica driske, bruhanja, čezmernega potenja ali premajhnega vnosa tekočine. Za normalno delovanje organizma je pomembno preprečevanje le-te, še preden se pojavi. Z izgubljanjem telesnih tekočin nam namreč hitro upadajo telesne sposobnosti. Upoštevati je treba dejstvo, da v poletnih mesecih skozi pore izgubimo tudi do 2,5 litra tekočine na dan. Ker telo gradi okoli 70 % vode, moramo za njegovo delovanje izgubljeno tekočino nadomestiti.

Močan vpliv na številne fiziološke procese v telesu
Najhitreje se dehidracija pojavi v vročih klimatskih pogojih z relativno visoko vlažnostjo. Lahko pa se pojavi tudi pozimi ali v vodi. Pripelje lahko do vročinskega udara oziroma prekomernega segretja telesa. Potenje je eden izmed mehanizmov uravnavanja telesne temperature. Brez tekočine ni potenja in s tem hlajenja telesa. Znaki dehidracije so suha usta, huda žeja, malo ali nič urina, ki je obarvan temno, pospešen srčni utrip in dihanje, vrtoglavica, omotičnost in zmedenost.

Posledice
Močna dehidracija povzroča slabost, bruhanje in drisko, kar stanje še dodatno poslabša, saj pride do dodatnega izgubljanja tekočine iz telesa. Vpliva pa tudi na delovanje telesa po aktivnosti. Otežuje absorbcijo tekočin iz črevesja, zato nadomeščanje izgubljene tekočine traja dlje. Močna dehidracija zmanjšuje mentalne sposobnosti, kar vpliva na koordinacijo, ocenjevanje položaja, to pa vodi do poškodb. Pri veliki izgubi tekočine (driska, bruhanje, pretirano potenje) je potrebno piti veliko vode in nadomestiti soli, glukozo in elektrolite z mešanico soli in glukoze za rehidracijo. Pri hudih primerih dehidracije je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Koliko tekočine je poleti dovolj
Splošno priporočilo pravi, da mora zdrav, povprečno telesno aktiven človek dnevno popiti 30 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže. Če se ukvarja s težkim fizičnim delom ali je zelo športno aktiven, bi moral k priporočeni količini dodati še nekaj decilitrov tekočine. Najboljši pokazatelj, ali popijemo dovolj tekočine, je urin. Temnejša barva pomeni, da je skoncentriran in pijemo premalo.
Ker pa s potenjem ne izgubljamo samo vode, je treba poleti nadomeščati tudi elektrolite in sicer tako, da pojemo kaj slanega ali popijemo napitek za nadomeščanje elektrolitov.
Najboljša je seveda voda, ki je lahko navadna iz pipe ali pa mineralna. Poleg vode je priporočljivo uživati še limonado brez sladkorja, vodni kefir, zeliščno vodo z meto ali meliso, sok iz citrusov itd.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.