Popusti na vlakih

SŽ-Ej! Kartica
Namenjena je mladim od 12. do 26. leta, s 1. 9. 2009 je nadomestila prejšnjo SŽ EURO 26. Omogoča več kot 100.000 popustov in ugodnosti za mlade po Evropi (v 41 državah, tudi v Sloveniji), 30 % popust pri nakupu enosmernih in povratnih vozovnic za posamična potovanja v notranjem prometu (popust ne velja za nakup abonentskih vozovnic: tedenske, mesečne, polletne in letne vozovnice ter vozovnice po pavšalni ceni), 25 % Railplus popust pri nakupu enosmernih in povratnih vozovnic v mednarodnem prometu, prejemanje mesečnih elektronskih novic, informacije o mednarodnih projektih, natečajih in srečanjih mladih ter informacije o dogodkih in trendih na področju kulture, možnost brezplačne rezervacije prenočišč Hostelworld (samo prek www.EJKArtica.si). Popusti veljajo za potovanje v 1. in 2. razredu vseh vrst vlakov na vseh linijah po Sloveniji. Z njo lahko kupite vozovnico tudi za potovanje v mednarodnem prometu, popust pa velja samo za proge Slovenskih železnic.
Popusti: 30 odstotkov ob nakupu enosmernih in povratnih vozovnic za posamična potovanja v 1. ali 2. razredu vseh vrst vlakov:
• na slovenskih progah (v notranjem prometu),
• v mednarodnem prometu s Hrvaško,
• za povratna potovanja v Beljak, Celovec in Gradec po ponudbi Regio AS.
Velja eno leto, kar pomeni, da če je bila kupljena septembra 2009, velja do konca septembra 2010. Če potnik dopolni 26 let prej kakor v enem letu po nakupu, se izda kartica z veljavnostjo do meseca rojstnega dne.
Cena kartice: 18,00 EUR.
Več informacij; www.EJKArtica.si.

Posebni popusti za vsakodnevno vožnjo v šolo
Za študente imajo na Slovenskih železnicah tudi posebne subvencionirane mesečne, polletne in letne vozovnice. Pri polletni plačaš le 4 mesce, dva ti podarijo, pri letnih pa plačaš le osem mesecev, štiri ti podarijo. Če se voziš v šolo vsak dan z vlakom, se vsekakor splača preveriti tudi to ponudbo.

Posebne cene za potovanja v tujino
Sicer pa imajo na slovenskih železnicah posebne popuste pri nakupu vozovnic do bližnjih evropskih metropol. Po ponudbi SparSchiene se lahko v Salzburg odpraviš za le 19 EUR (cena enosmerne vozovnice, povratna pa dvojna cena). V ceno je všteta tudi rezervacija sedeža. V Beograd se lahko podaš po ponudbi Beograd Special za 25 EUR (povratna vozovnica) z všteto rezervacijo sedeža. Za potovanje iz Ljubljane v München boš odštel 29 ali 39 EUR po ponudbi München Special. Novost so vozovnice Frankfurt Smart, ki za relacijo Ljubljana-Frankfurt stanejo 49 EUR. Cene veljajo za potovanje v eno smer v 2. razredu, v Sloveniji pa lahko potniki po enakih pogojih kupijo tudi vozovnico za vrnitev iz Münchna. V sosednjo prestolnico Zagreb se lahko pelješ s 30 % popustom kar sedemkrat na dan.
Pri potovanjih skozi več držav pride v poštev InterRail, z eno vozovnico za vlake 30 različnih držav, v Grčiji pa celo na ladje pomorske družbe Atica Group. Izbiraš lahko med vozovnicami za posamične države ali pa z Interail Global Pass neomejeno potuješ po celotnem območju.
Ker je število vozovnic po posebnih ponudbah omejeno, jih je treba kupiti vnaprej. Na voljo so le do zasedbe razpoložljivih mest. Povračilo ali zamenjava vozovnice nista dovoljena. Predhodno se pozanimaj, na katerih vlakih veljajo te cene in ob katerih dnevih.

Ugodne cene vozovnic iz Ljubljane:
– Budapest Spezial: enosmerna 29 EUR, povratna 39 EUR,
– Smart Price Venice: enosmerna 15 EUR,
– SparSchiene Wien: enosmerna 29 EUR,
– SparSchiene Zürich: enosmerna 29 EUR, z ležalnikom 39 EUR itd.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.