Poskrbimo za svoj imunski sistem

Naš organizem ogrožajo različne tuje snovi, ki povzročajo bolezni. Obrambna sposobnost je odvisna od imunskega sistema, ki jih prepoznava in uničuje.

Vendar njegovega delovanja ne čutimo, le posledice, kadar ni učinkovit. Zanj moramo še posebej poskrbeti v teh hladnih zimskih dneh.

 

Imunski sistem – naše varovalo

Imunski sistem je sistem specializiranih celic in organov, ki nadzorujejo naše telo in ga varujejo pred zunanjimi napadi in dejavnostjo znotraj telesa. Podoba našega imunskega sistema je odvisna od genetike, okolja, prehrane in načina življenja. Sestavljajo ga limfatični organi (limfne kapilare, žile in bezgavke), limfociti, imunoglobulini, citokini in sistem komplementa. Čeprav brez njih lahko živimo, so ključnega pomena – kirurška odstranitev kateregakoli lahko močno ogrozi naše zdravstveno stanje.

Imunski sistem odkriva tujke v telesu (virusi, bakterije in bacili) ter sproži produkcijo protitelesc, ki vsiljivce napadejo. Obenem vzpodbuja specializirane celice, da nevtralizirajo toksične produkte tujih organizmov. Tako bedi nad celicami v telesu, da ostanejo nespremenjene. Njegova naloga pa je tudi uničevanje abnormalnih celic – teh imamo v telesu veliko število, največ v času nočnega počitka.

Bistvena komponenta imunskega sistema so celice naravne ubijalke, ki so odgovorne za naravno imunost, bele krvne celice, predprogramirane za uničevanje rakavih in z virusi okuženih celic. Ko se aktivirajo, sproščajo citokine, ki spodbudijo druge imunske celice ali pa učinkovito uničujejo z virusi okužene ali rakave celice. Pri virusnih obolenjih pripomorejo k zmanjšanju časa trajanja in jakosti simptomov bolezni, počutje bolnosti se zato močno izboljša.

 

Kako okrepiti imunski sistem

Ob rojstvu imamo vsi zelo slab imunski sistem, ki pa se prične krepiti z dojenjem matere. Slabi ga nezdravo življenje, kajenje, alkohol, nezdrava prehrana, dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki, stres, stradanje in delo v neustreznih ekoloških razmerah. Kaže se kot mastni ali suhi lasje, izpadanje las, bolečine, utrujenost, zamašen nos, krhki in lomljivi nohti, obdobja občutka moči in nemoči, depresija ali občutljivost.

Kadar smo v slabi fizični in mentalni kondiciji, je naš imunski sistem dosti bolj ranljiv. Za okrepitev je pomembna zdrava prehrana in pijača, telesna aktivnost na svežem zraku, sončenje, primerna telesna teža, meditacija, pozitivne misli, dober spanec, opuščanje škodljivih razvad, spolna aktivnost itd. Okrepimo pa ga lahko tudi s pomočjo številnih naravnih sredstev, kot so ameriški slamnik, česen, čebula, aloe vera, paprika, brokoli, limona, mandarina, pomaranča, kislo zelje, cvetača in brstični ohrovt.

Ni za kaj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.