Kateri so perspektivni poklici?

Emoticon ball on male hand on work table.happy life concepts.inspiration and motivation idea
Foto: HAKINMHAN iz iStock

Povpraševanje na trgu dela se v današnjem času zelo hitro spreminja. Hočeš ali nočeš se je temu treba prilagajati.

Nemogoče je povedati z gotovostjo, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj perspektivni, saj se delovna mesta in s tem povpraševanje na trgu dela zelo hitro spreminjajo. Vse to je  posledica tehnološkega napredka, globalizacije in drugih sprememb v družbi. Poklici, po katerih delodajalci danes povprašujejo, morda v naslednjem desetletju ne bodo več potrebni. Nove tehnologije ustvarjajo nove poklice. Zato je toliko bolj pomembno, da se pred izbiro študija odločite za program, ki ima vsaj trenutno neke možnosti za zaposlitev. Pomembno pa se je tudi zavedati vseživljenjskega učenja in prilagajanja sodobnim trendom.

Kateri so trenutno zaposljivi poklici?

Glede na poklicno izobrazbno so po podatkih Zavoda za zaposlovanje najbolj iskani poklici varilci, vozniki, zidarji, ključavničarji, elektromonterji, kuharji, natakarji, prodajalci, poklici informacijske in komunikacije tehnologije (IKT),  programerji, inženirji strojništva in elektrotehnike, medicisko osebje itd.

Po napovedih ameriškega Urada za delo najhitreje naraščajo potrebe po poklicih, ki so povezani z zdravstvenim varstvom in nego. To je povezano z dejstvom, da se prebivalstvo vse bolj stara. Še posebej velik porast bo na področju osebne pomoči in nege. Obenem napovedujejo tudi precejšnjo rast povpraševanja po visokošolskih profesorjih in, zanimivo, poklicnih voznikih tovornih vozil.

Primanjkljaj tehnične stroke

Razmere na slovenskem trgu dela kažejo trenutno veliko ponudbo kadrov družboslovnih usmeritev. Glede na dolgo trajajoči porast vpisa na družboslovne smeri in izražene potrebe gospodarstva je največji primanjkljaj med poklici naravoslovno-tehniških usmeritev. Slovenija ima še vedno nizko stopnjo zaposlitev v storitvenem sektorju, v primerjavi z Evropo. To se sicer spreminja, bo pa ta trend v prihodnosti še izrazitejši.

Demografska gibanja kažejo prav tako porast potreb po zdravstvenih in socialnih storitvah ter prestrukturiranje gospodarstva od proizvodnoindustrijskih panog proti storitvenim dejavnostim, kar pomeni visoko izobražene ljudi.

V Sloveniji so med poklici z višjo izobrazbo najbolj iskani inženirji strojništva, elektrotehnike, računalništva in gradbeništva. Med poklici z visoko izobrazbo je največje povpraševanje po univerzitetnih diplomiranih inženirjih strojništva, elektrotehnike, računalništva in informatike, po univerzitetnih diplomiranih kemikih, magistrih farmacije. Veliko potreb je tudi po profesorjih razrednega pouka, defektologije za duševno motene, po profesorjih angleščine oziroma matematike, več povpraševanja kot ponudbe pa je tudi po medicinskih sestrah, fizioterapevtih, zdravnikih in zobozdravnikih.

Že dolgo je opazen primanjkljaj delavcev za preprosta gradbena dela in gradbincev (zidarjev, tesarjev, krovcev), čistilcev prostorov, delavcev s poklici na področju kovinarstva (varilec, ključavničar, orodjar, strugar) elektromonterjev, elektroinštalaterjev, voznikov; primanjkuje tudi mizarjev, kuharjev in natakarjev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.