S humorjem do znanja o Evropski uniji in možnostih kariernih poti v EU

Marsikomu se zdi praktično vse, kar je povezano z Evropsko unijo, nezanimivo, suhoparno in dolgočasno. Še več, pogosto slišimo očitke, da so odločitve, ki jih sprejemajo v Bruslju, nekaj, kar se nas ne tiče.

Takšna prepričanja so seveda problematična in pogosto izhajajo iz neznanja oziroma nerazumevanja, kaj je EU in kako deluje.

Projekt STANDUP – TVOJA KARIERA V EVROPSKI UNIJI prepoznava potrebo približevanja EU svojijm državljanom in sprejema izziv, da je potrebno na ravni izobraževanja razviti in uporabiti metode poučevanja, ki spodbujajo zanimanje ljudi glede evropskih integracijskih procesov. Eden od ključnih ciljev projekta je torej približati EU, njene dosežke in priložnosti, ki jih ponuja svojim državljanom, na privlačen in vabljiv način, ki bi bil hkrati usmerjen v razvoj spretnosti.

V tej luči projektna ekipa razvija in implementira inovativen pristop k poučevanju in učenju o evropskih temah, ki temelji na humorju in je usmerjen k razvoju spretnosti, povezanih predvsem s področji zaposlitvenih možnosti v EU, evropskega državljanstva in poznavanja svojih pravic.

Projekt STANDUP – TVOJA KARIERA V EVROPSKI UNIJI, ki je financiran v okviru programa Erasmus+ (Jean Monnet aktivnosti), izvaja Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani od septembra 2015 z zaključkom v avgustu 2017. Projekt vključuje različne aktivnosti. Prvi del projekta je bil namenjen predvsem raziskovanju in razvoju novega pristopa, na podlagi katerega smo raziskovalci pripravili izobraževalna gradiva za učitelje in učence, ki naslavljajo relevantne evropske teme, neposredno povezane z zaposlitvenimi možnostmi (za mlade), prednosti skupnega evropskega trga in možnosti razvoja kariere evropskih državljanov v EU. Gradiva temeljijo na humorju kot osrednji metodi za pridobivanje spretnosti.

Osrednji del projekta je namenjen organiziranju in izvajanju izobraževalnih dogodkov v različnih krajih po Sloveniji. Vseh dogodkov, ki ravno tako temeljijo na humorju, bo 10. V letu 2016 smo organizirali prve štiri, in sicer v Novi gorici, Kopru, Mariboru in na Ptuju. Vsak dogodek je razdeljen na dva dela, prvi del obsega trening za učitelje Ljudskih univerz (in profesorjev ter profesoric srednjih šol), v drugem delu pa je organizirana interaktivna delavnica, kjer stand up komik Boštjan Gorenc – Pižama prikaže pravice EU državljanov in zaposlitvene možnostih v EU na zabaven način. Dogodki se zaključijo z debato v sodelovanju z Varuhinjo človekovih pravic ter zaposlitvenimi svetovalci mreže EURES.

In kaj so pričakovani rezultati ter učinki projekta? S projektom želimo razviti inovativen izobraževalni pristop, ki bo omogočal pridobitev novega znanja in spretnosti za najmanj 560 učencev in 150 učiteljev po vsej Sloveniji. S tem bomo ponudili možnost vpeljave humorja pri poučevanju in učenju o evropskih vsebinah, poučevanja in učenja o evropskih vsebinah, povečali znanje učencev in učiteljev o izbranih evropskih tematikah ter prek razvoja spretnosti omogočili večjo zaposljivost mladih v EU. Hkrati pa želimo na atraktiven in zabaven način pokazati, da EU ni nekaj, kar je dolgočasno in nezanimivo, temveč del našega življenja.

Če vas zanima več, si lahko dodatne informacije poiščete tudi na spletni strani projekta (http://www.standup-eu.si/), kjer so na voljo tudi raziskovalni izsledki in priročniki v digitalni obliki. Prav tako na spletni strani ponujamo informacije o dogodkih. O teh lahko aktualne informacije pridobite tudi na naši Facebook strani (StandUpEU). V letu 2017 bomo s Pižamo širili smeh in znanje v  Lendavi (januar), Novem mestu (februar), Ljubljani (marec), Kranju (april) in Murski Soboti (maj).

 

Dr. Marinko Banjac

Vodja projekta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.