Poziv k solidarnosti z begunci

V aktualnem primeru begunskega vala se vedno bolj kažeta šibkost evropske politike kot tudi nezainteresiranost slovenske politike za reševanje tega perečega problema. Zato Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) in Študentski svet Univerze v Ljubljani (ŠS UL) pozivata k solidarnosti z begunci v smislu brezplačnega šolanja in študija ter nudenja političnega azila, zaščite in varnosti.


Živimo v svetu ekonomske integracije, kjer je vedno večja soodvisnost in povezanost med gospodarstvi različnih držav in regij sveta, ki delujejo, kot da je cel svet velik skupen trg. Svet je postal en kraj, ki ne trpi več izoliranih političnih, ekonomskih in kulturnih žepov. Globalizacija je proces, ki ga živimo. Vsakdanja praksa nas uči, da ekonomska integracija sveta ne poteka neodvisno od ostalih procesov. Poleg ‘skupnega’ gospodarstva postajajo skupni tudi problemi, težave, pomanjkanje in – vojne.


V aktualnem primeru begunskega vala, ki se v Evropo steka preko Sredozemlja, se kažejo vse zgoraj naštete prvine in elementi svetovnega kapitalizma ter globalizacije, kaže se tako šibkost evropske politike, kot tudi nezainteresiranost slovenske politike za aktiven pristop k čedalje bolj perečemu problemu.

V boju za človekovo dostojno življenje, smo na ŠOU v Ljubljani in Študentskem svetu Univerze v Ljubljani sklenili, da pozovemo vodstvo Univerze v Ljubljani in vseh javnih univerz, vlado Republike Slovenije in vse ostale deležnike v procesu izobraževanja k solidarnosti z begunci. Opozarjamo, da gre za ljudi, ki so zaradi nemogočih in za človeka nevrednih razmer zapustili domovino. Pozivamo k solidarnosti v smislu omogočanja brezplačnega šolanja in študija, nudenja političnega azila ter nudenja zaščite in varnosti.


Izobrazbo vidimo kot sredstvo opolnomočenja posameznika, ki mu ne le razširi obzorja, temveč tudi daje priložnost za polnovredno življenje. Izobrazba je namreč ena izmed temeljnih vrednot slovenske družbe, obenem pa je tudi eden izmed temeljnih elementov socialne države.

 

Vse odgovorne pozivamo, da v največjem obsegu in po najboljših zmožnostih omogočijo šolanje oz. študij tistim, ki so se znašli v nezavidljivem položaju. V ŠOU v Ljubljani in ŠS UL delimo prepričanje, da smo ljudje ena skupnost, v kateri smo odgovorni do sočloveka in dolžni pomagati tistim, ki so se znašli v stiski.

Begunska kriza ni samo izziv za tiste, ki bežijo pred vojno v iskanju dostojnega življenja, pač pa je tako tudi izziv sodobni demokraciji in zahodni družbi. Vprašati se moramo, kakšna družba želimo biti, kakšne so naše vrednote in kaj s tem sporočamo preostalemu svetu. Obenem je nastala situacija tudi priložnost za vse, saj lahko kot posamezniki, skupnost in družba ponovno ugotovimo, kakšne so naše vrednote, ter jih tako še utrdimo. Bodimo družba solidarnosti!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.