Pozorno izpolni vpisni list

Couple smiling happy reading document at the office.
Foto: AaronAmat iz iStock

Konec januarja 2013 bo visokošolska prijavno-informacijska služba objavila razpis za vpis na univerzitetne in visokošolske programe na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici.

Razpisu bodo sledili prijavni roki. Prvi v februarju in v začetku marca, drugi pa bo potekal v avgustu. Vaša naloga je, da izpolnite obrazec, ki ga dobite v vsaki knjigarni ali papirnici oziroma na spletnih straneh. Vendar pozor! Vodja Dijaške organizacije Slovenije Teja Velkavrh opozarja: „Taka praksa je veljala do letošnjega leta, za vpis v letu 2013/2014 pa bo po do sedaj znanih informacijah po vsej verjetnosti vpis potekal preko spletnega portala eVŠ“ in pri tem dodaja: „Če se kandidat ne uspe vpisati na prvem ali drugem prijavnem roku, je na voljo še tretji prijavni rok v prvih dneh oktobra. Takrat se vpis ureja neposredno na visokošolskih zavodih, kjer so še prosta mesta. Prijavo za vpis v oktobrskem roku moraš zato oddati neposredno na visokošolski zavod, na katerega se želiš vpisati.“

Z istim obrazcem se lahko prijavite na tri različne študijske programe univerz v Sloveniji. Če boste izpolnjevali pogoje za prvo vpisano željo, boste tja tudi sprejeti. Če za prvo željo ne boste zbrali dovolj točk, se pogleda, kaj ste vpisali pod drugo željo. Če izpolnjujete pogoje, ste sprejeti na to mesto, sicer pod tretjo željo. Zato vam vodja Dijaške organizacije Slovenije Teja Velkavrh svetuje, da na drugo in tretje mesto vpišete tiste smeri, ki vas prav tako zanimajo.

 

Splošni pogoji za vpis:

–        uspešno končana štiriletna srednja šola ali gimnazija s poklicno ali splošno maturo;

–        opravljen preizkus nadarjenosti in praktičnih sposobnosti za določene programe (Akademija za glasbo, Akademija za radio, gledališče, film in televizijo, Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za šport, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje …).

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.