Prebijmo stekleni strop: natečaj za študentke

Študentka, pozor! 

  • ·         Si aktivna pri ustvarjanju načrtov za svojo karierno prihodnost? 
  • ·         Želiš imeti pri zaposlovanju in napredovanju enake možnosti kot drugi/-e? 
  • ·         Želiš prispevati k spremembi v našem gospodarstvu? 
  • ·        Si kreativna pri ustvarjanju in izražanju svojih idej?

Če si na večino vprašanj odgovorila z »da«, potem se enostavno moraš prijaviti na natečaj in prispevati svojo idejo. Tvoje sporočilo lahko pomembno vpliva na ozaveščanje o problematiki neenakosti spolov v gospodarstvu.


Za kaj gre?

V slovenskem gospodarstvu je delež žensk na visokih in vodilnih položajih v gospodarskih in poslovnih družbah precej nižji od deleža moških. Čeprav obstajajo razlike med spoloma glede dosežkov na področju izobraževanja (pri čemer imajo ženske v povprečju višjo raven izobrazbe kot moški), le-ti niso sorazmerni s položajem žensk v gospodarskem sektorju.

Polna zastopanost in udeležba žensk pri odločanju v vseh gospodarskih sektorjih je ključnega pomena. Zaposlovanje in ustvarjanje karier na vodilnih položajih je problematično in tudi pomembno za prepoznavanje ovir in problemov, s katerimi se soočajo ženske v Sloveniji. Pri napredovanju na vodilne položaje se pojavljajo težave v obliki tradicionalnih stereotipnih predstav o ženskah, ki ustvarjajo t.i. »stekleni strop«. Pojem je metafora za nevidne ovire v obliki stereotipov in predsodkov, ki onemogočajo napredovanje (v tem primeru ženskam) na najvišje položaje v organizacijah (več).


Tvoja vloga?

Oblikovati kreativno motivacijsko sporočilo, ki lahko pripomore k izboljšanju pogojev vsem trenutnim ženskam na vodilnih položajih ter njihovim naslednicam (tebi).


Idejna rešitev mora ustrezno komunicirati vsebino tematike razpisa (enakost spolov v gospodarstvu v Sloveniji) v slovenskem in angleškem jeziku. Pri tem ni nujno, da gre za identičen prevod, je pa pomembno, da ostane pomen sporočila isti v obeh jezikih.

Ocenjevalna komisija bo prispele predloge vrednotila po naslednjih kriterijih*:

– lahka prepoznavnost in nezamenljivost

– jasnost in razumljivost

– izvirnost

– vrednost motivacijskega sporočila za ozaveščanje o problematiki neenakosti spolov v gospodarstvu

*Komisija bo navedenim kriterijem dodeljevala različno težo.

Čemu je namenjeno?

Namen natečaja za izbor motivacijskega sporočila je spodbuditi tebe, študentko Univerze v Ljubljani k razmisleku o problematiki neenakih možnosti za zasedanje vodilnih položajev v gospodarstvu in pomembnosti naslavljanja te problematike.

Trenutno stanje v gospodarstvu lahko predstavlja ovire na tvoji karierni poti, zato je pomembno, da se sama vključuješ v iskanje rešitev.


Na natečaju iščemo kreativno rešitev, ki nosi prepoznavno sporočilo, vezano na tematiko enakih možnosti v gospodarstvu. S prispevanjem ustreznega motivacijskega sporočila lahko pripomoreš k večji ozaveščenosti svojih vrstnic o problematiki in posledično k izboljšanju pogojev za lastno karierno pot.

Kaj je potrebno upoštevati?

Vsaka lahko prijavi največ eno idejo. Iz ocenjevanja bodo izločeni natečajni predlogi, ki ne bodo vsebovali vseh zahtevanih sestavnih delov, bodo prispeli po roku, ki je določen za oddajo del ali bodo smiselno in konceptualno odstopali od razpisne naloge.

In nagrada je …

Na podlagi ustreznosti vsebine in izvirnosti bo izbranih sedem najboljših motivacijskih sporočil. Vseh sedem avtoric sporočil bo nagrajenih, žirija pa bo izmed njih izbrala en delo, ki bo najbolj izstopalo in ga razglasila za zmagovalnega.

Sedmim avtoricam izbranega natečajnega predloga bo naročnik podelil vabilo na dogodek »Zajtrk z ministrico«, ki se bo odvijal 7. septembra 2016. Nagrada vsebuje priložnost študentk, da se srečajo z dr. Anjo Kopač Mrak, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, eno najbolj uspešnih žensk v Sloveniji z bogatimi izkušnjami na vodilnih položajih, se z njo pogovorijo in pridobijo nasvete ter predloge za lastno karierno pot.

Zmagovalka natečaja bo, poleg »Zajtrka z ministrico«, dobila priložnost za vključitev njenega sporočila v projekt EQPOWEREC kot podporni element pri ozaveščanju o problematiki ter šestmesečno »izkušnjo mentoriranja mlade managerke«, ki jo bo, s svojimi dragocenimi poslovnimi izkušnjami in nasveti vodila mag. Sonja Klopčič.

Ali te še kaj zanima?

Dodatna pojasnila v zvezi z natečajem bodo dostopna na elektronskem naslovu info@eqpowerec.si. Informacije o predstavljeni tematiki in projektu EQPOWEREC si lahko prebereš na spletni strani http://www.eqpowerec.si%20 in na Facebook strani Eqpowerec.

Natečajne predloge sprejemamo po elektronski pošti na e-naslov info@eqpowerec.si z zadevo »Za natečaj EQPOWEREC«.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.