Prehod iz srednje šole na fakulteto

S prehodom iz srednje šole na fakulteto se za šolajočega začne novo življenjsko obdobje in kot pri vsaki drugi spremembi je tudi tu lahko prisotna določena negotovost.

Za nekatere sicer poteka prehod brez večjih težav, vendar spremembe občutijo vsi. Lažje (ne pa nujno lepše) je namreč živeti v predvidljivem in zanesljivem vsakdanjiku brez večjih pretresov.

Ena izmed dobrih preventiv pred možnimi zapleti je ta, da se na prehod ustrezno pripravimo. To storimo tako, da se o vseh spremembah, ki nas čakajo, dobro informiramo. Eden izmed dobrih načinov je seveda ravno branje tega priročnika!

Na drugi strani so zelo pomembni socialni stiki. Potrudite se čim prej navezati stike z novimi sošolkami in sošolci (ki se jim po novem reče „kolegi“), s katerimi boste lahko delili svoje začetne zadrege in negotovost. Nikar pa na ta račun ne pozabite povsem na svoje „stare“ prijatelje iz srednje šole!

V veliko pomoč so vam lahko tudi dobri tutorji in starejši kolegi z istega faksa. Z njimi se lahko pogovorite, kako so oni doživeli svoj prehod, kako jim je uspelo prebroditi začetne težave, kako so se pripravljali na izpite in jih tudi naredili.

Pogovorite se lahko tudi s starši. Čeprav se včasih zdi, da so vse, kar so nam imeli povedati, povedali že v otroških letih ali pa sploh nikoli, boste presenečeni, da vam morda lahko ponudijo kakšen dober nasvet.

Če se vam zdi, da novim izzivom ne boste kos, vam je na voljo veliko najrazličnejših svetovalnih služb, kjer vam bodo brez dvoma znali pravilno svetovati in vas usmeriti. Če najbolj verjamete tistemu, kar preberete, se lahko odpravite v knjižnico in si preberete kakšno knjigo s področja načrtovanja uspešne kariere.

Morda se vam zdi vse napisano pretirano in mislite, da večjih težav pri prehodu ni. Morda za precejšen del izmed vas res ne (ali pa težave hitro minejo), vseeno pa boste morali osvojiti za vas povsem nov sistem in zakaj si tega prehoda ne bi vsaj malo olajšali?

Kaj kmalu po začetku študijskega leta se začnejo prva preverjanja znanja in ker se večina ne privadi na nov sistem kar takoj, je pogosteje kot kasneje v višjih letnikih (sploh pa pogosteje kot prej v srednji šoli) deležna kakšnega neuspeha.

Vendar vedite – začetni neuspeh vam ne sme vzeti poguma, ker ponavadi ni ustrezen pokazatelj tega, kako vam bo šlo od rok na nadaljnji študijski poti. Navežite stik s tutorji ali drugimi osebami, ki so na fakulteti namenjene temu, da študentom nižjih letnikov pomagajo premostiti začetne zadrege.

Morda se vam bo čez nekaj časa zazdelo, da niste izbrali pravega faksa, torej da niste dobro razmislili o njegovi izbiri, morda precenili svojo delavnost ali pa jo nemara celo podcenili ali kaj podobnega. Še vedno imate možnost in pravico enkrat tekom študija spremeniti študijski program (se torej prepisati na drug faks). V tem primeru je modro, da se pred tem korakom posvetujete z usposobljenimi svetovalci.

Kako torej začeti? Predvsem pogumno in brez strahu; z nekaj priprave pa bo še precej lažje!

Blaž Božnar

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.