Prehrana študentov

Uravnotežena in varna prehrana je za mlade zelo pomembna, saj zagotavlja možnosti za zdravo rast in razvoj telesa.
Je pogoj za dobro počutje, vpliva na sposobnost za učenje, delo, igro in preprečuje bolezni. Raziskave so pokazale, da se mladi prehranjujejo neredno, zaužijejo manjše število dnevnih obrokov od priporočenega in raje posegajo po prigrizkih.

Vsaj en topel obrok dnevno
Da bi študentje zaužili vsaj en topel obrok, so upravičeni do subvencioniranega obroka, to je kosila, katerega stroške delno krije Republika Slovenija. Subvencija za posamezen obrok znaša 2,62 EUR in se usklajuje na način ter v roku, ki ga določa zakon, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Prednost pri ponudbi prehrane ima zdrava in energijsko polna hrana. Študentje so upravičeni do toliko subvencioniranih obrokov, kolikor je delovnih dni v mesecu. Država subvencija za študentski obrok 2,62 (trenutno) EUR, razliko k ceni obroka, ki se med ponudniki lahko precej razlikuje, pa plačajo študenti sami direktno gostincu. Junija letos je bil sistem subvencioniranja študentske prehrane spremenjen. Na prejšnji sistem navajeni študentje se odzivajo različno, bruci pa tako imajo na voljo le ta sistem.

Kdo je upravičen do subvencioniranega obroka
Do subvencionirane študentske prehrane so upravičeni študentje s statusom, ki niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje. Status dokažejo s študentsko izkaznico, indeksom ali s potrdilom o vpisu, skupaj z osebnim dokumentom s fotografijo. Tak sistem naj bi bil za študente bolj priročen kot prejšnji, njegova uporaba pa veliko preprostejša in prijaznejša za uporabnike. Tako več ni potrebno čakati v dolgih kolonah za nakup bonov in se vnaprej odločati, kje bodo jedli.
Izbor ponudnikov študentske prehrane opravi na javnem razpisu Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Vodenje in opravljanje kontrolnih pregledov, opravljanje nadzora nad delom ponudnikov subvencionirane študentske prehrane in prebiranje pritožb in pohval študentov za ponudnike ter odgovarjanje in pojasnjevanje vprašanj, ki jih zastavljajo študentje nadzira Komisija za prehrano.

Kontrolne preglede opravljajo inšpektorji za prehrano, s katerimi preverjajo izpolnjevanje pogodbenih obveznosti ponudnika in skladnost dejanske ponudbe s ponudbo iz javnega razpisa.

Kako do subvencioniranega obroka
Sistem identifikacije in uporabe študentskih bonov se izvaja z mobilnimi telefoni ali posebnimi čip karticami. Najprej se je treba na informacijski točki vpisati v elektronsko evidenco. Svojo porabo spremljajo preko spletne aplikacije, kjer so tudi aktualne novice povezane s prehrano, ponudbo le-te ter izkazujejo svojo upravičenost do subvencionirane študentske prehrane. Na dosedanjih prodajnih mestih bonov so odprte informacijske točke, kjer bo študentom zagotovljena pomoč ob morebitnih težavah pri uporabi novega sistema. Sistem je enoten za vse študente katere koli univerze v Sloveniji in bo omogočal koriščenje subvencij na območju univerz, ki študentu niso matične.

Zakon za zdaj tudi predvideval, da bi moral študent ob registraciji v nov sistem v obrazec na spletni strani vnesti svoj EMŠO, naslov, številko mobitela, elektronski naslov, kasneje pa pri referentu še dokazati svoj status, vsi podatki pa bi bili shranjeni na mobitelu.

Koristni napotki
– na spletni strani www.studentska-prehrana.si izpolniš obrazec, ki ga moraš nato natisnjenega prinesti na informacijske točke, referent bo zaključil njihovo registracijo in od tistega trenutka boš lahko prehrano plačeval z mobitelom oziroma čip kartico
– na mobitelu bodo shranjeni vsi podatki, ki jih bo v tistem trenutku potreboval študent: vrednost kosila, vrednost subvencije, doplačilo in število preostalih subvencij za tekoči mesec
– da bi lažje našel pravi gostinski lokal, si na spletni stani ŠOU v Ljubljani, www.sou-lj.si oglej zemljevid študentske prehrane
– poleg vsake glavne jedi študentu v sklopu kosila pripadata poleg glavne jedi še vsaj dva dodatna hoda (juha, solata, sladica, sadje)
– pica, ki ti jo ponudnik nudi, mora imeti premer najmanj 27 cm oziroma površino vsaj 572 cm2
– ob vsakem študentskem kosilu mora ponudnik študentu nuditi dva decilitra pitne vode ali brezalkoholne pijače
– ponudnik, ki nudi dostavo na dom, mora le-to brez doplačil zagotavljati najmanj na področju celotne občine, kjer je izbran

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.