Prejemnice štipendij programa »Za ženske v znanosti« 2015

Ob zaključku 9. nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« so partnerji programa – L’Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – s štipendijami nagradili tri mlade slovenske raziskovalke. Fizičarka Zala Lenarčič, farmacevtka Maša Sinreih in matematičarka Špela Špenko so za svoja doktorska dela, ki predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti ter odsevajo znanje, odličnost in vizijo, prejele štipendije v višini 5.000 evrov.

 

Na letošnji razpis se z izjemnimi prispevki prijavilo 20 mladih raziskovalk. Prijave je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija v sestavi dr. Vite Godec, raziskovalke v Leku in mednarodne štipendistke UNESCO-L’Oréal »Za ženske v znanosti« 2012, prof. dr. Irene Mlinarič Raščan s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil Nacionalni odbor, pod predsedstvom dr. Edvarda Kobala, sicer direktorja Slovenske znanstvene fundacije.

 

Ocenjevalke in nacionalni odbor so največji doprinos k znanosti prepoznali prav v delih nagrajenih štipendistk, saj je bila dodana vrednost njihovih del poudarjena zlasti v visoki stopnji inovativnosti predlaganih projektov, ki je jasno razvidna iz uporabe interdisciplinarnih pristopov pri reševanju zastavljenih znanstvenih problemov. Vse tri nagrajenke izkazujejo odlično dosedanje znanstveno delo, ki se odraža v bogati bibliografiji s področja doktorske disertacije.

 

V počastitev dosežkov slovenskih raziskovalk je danes v SNG Drami Ljubljana potekala slavnostna podelitev štipendij. V imenu partnerjev nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« so izbranim trem najbolj perspektivnim raziskovalkam – Zali Lenarčič, Maši Sinreih in Špeli Špenko – štipendije podelili Brigite Streller, generalna direktorica L’Oréal Slovenija, dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije in Marjutka Hafner, direktorica Urada za UNESCO.

 

Skupni imenovalec letošnjih štipendistk je ljubezen do naravoslovja, dinamično delo in strast, da najdejo odgovore na zastavljena znanstvena vprašanja.

 

V znanosti 27-letna Zala Lenarčič, študentka Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in mlada raziskovalka na Institutu Jožef Stefan, vidi razvoj, skozi katerega se gradi razumevanje. Fiziko razume kot področje, kjer se človek kot razmišljujoče in zvedavo bitje poskuša skozi abstraktnost približati naravi. V njenem s štipendijo nagrajenem delu, ki nosi naslov »Neravnovesne lastnosti Mottovih izolatorjev«, želi iz teoretičnega vidika razumeti, zakaj in na kakšnih časovnih skalah se lastnosti določenih materialov spremenijo pod vplivom močnega pulznega zunanjega električnega polja. O prejemu štipendije in prihodnjih načrtih je povedala: »Z dobljeno štipendijo si bom financirala obisk na tujem institutu. V prihodnjem obdobju, ko bom gradila na znanstveni zrelosti in se poskušala vpeti v znanstveno skupnost, so obiski in sodelovanja z izrednimi raziskovalci neprecenljiva in zelo prijetna izkušnja, ki navdihuje.«

 

Naravoslovje je bilo od nekdaj blizu tudi 28-letni Maši Sinreih, ki se je za raziskovalno delo navdušila med študijem farmacije, poklic znanstvenice pa jo je prepričal z dinamičnostjo dela in venomer novimi izzivi. Njeno nagrajeno delo, ki ga pripravlja v okviru študija na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, nosi naslov »Študije metabolizma progesterona in vloga metabolitov pri raku endometrija in endometriozi«. Življenja brez laboratorija si trenutno ne zna predstavljati, saj želi raziskati dve ginekološki bolezni, razjasniti njun nastanek in razvoj ter najti nove možne tarče za zdravljene. Na tej poti ji bo pomagala tudi štipendija, ki ji pripisuje velik pomen: »Štipendija »Za ženske v znanosti« je zame ogromna čast in priznanje za moje dosedanje raziskovalno delo ter spodbuda, da nadaljujem v znanstvenih vodah. Obenem pa program omogoča, da svoje delo, predvsem pa delo naše skupine, predstavim širši javnosti in tako poudarim njegov pomen za družbo.«

 

Čeprav je sprva razmišljala o študiju prava in želela postati pravnica za družinske zadeve ter se boriti proti nasilju v družini in nad ženskami, je življenje 27-letno Špelo Špenko poneslo v znanstvene vode. Matematika v srednji šoli jo je navdihnila za študij matematike, od koder pot gradi kot mlada raziskovalka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Naslov nagrajenega dela Špele Špenko, v okviru katerega raziskuje algebraične objekte, se glasi »Preoblikovane strukture asociativnih algeber«. Zanima jo, kako preoblikovanje določenih objektov vpliva na njihovo prvotno strukturo. Štipendija ji v tem pogledu pomeni, da bo lahko nadaljevala svoje prizadevanja v raziskovalnem svetu, hkrati pa je tudi zunanja potrditev za uspešno delo. Na dogodku je izpostavila: »Včasih je zunanja potrditev zelo dobrodošla. Kot tako sprejemam tudi nagrado. Ta bolj kot meni pripada (pri)srčnim ljudem okoli mene – mentorju, somentorjema in prijateljem, brez katerih koraki ne bi bili mogoči.«

 

Ker je znanost lahko navdih tudi za umetnost, so si zbrani pred slavnostjo podelitvijo štipendij »Za ženske v znanosti« najprej ogledali predstavo SNG Drame Marie Curie – Hystérie. Dokumentarna predstava je avtorski projekt Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča, v ospredju katere je z domišljijskimi elementi znanstvenica z veliko začetnico, Marie Curie.

 

O nacionalnem programu »Za ženske v znanosti« 

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«. Ta vključuje mednarodne štipendije za mlade raziskovalk in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

 

V Sloveniji Nacionalni program »Za ženske v znanosti« že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Doslej so partnerji s štipendijami nagradili že 25 izjemnih raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodne štipendije. Partnerja projekta, L’ORÉAL in UNESCO, že od leta 2001 z mednarodnimi štipendijami spodbujata znanstvene talente, mednarodno znanstveno sodelovanje in razvijanje medkulturnih mrež. Od leta 2014 naprej se mednarodne štipendistke izbirajo v sklopu projekta International Rising Talents, na razpis pa se lahko prijavi le ena izmed prejemnic nacionalnih štipendij iz posamezne države, ki najbolj ustreza razpisnim pogojem za mednarodno štipendijo in jo predlaga nacionalni odbor.

 

Zanimive vsebine v povezavi z nacionalnim programom L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« so dostopne tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti in YouTube kanalu Za ženske v znanosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.