PRELET!

4. mednarodni gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališčaLjubljana, od 26. do 31. maja 2010.

NE NA PRVO ŽOGO!

Slovensko mladinsko gledališče je uigrano gledališko moštvo. Raziskovanje, tveganje in ustvarjanje so naše vrednote. Zato nam v svoje vrste uspe pritegniti gledalce na različnih celinah sveta. »Igralcem Slovenskega mladinskega gledališča bi človek najraje več minut ploskal, ker vsakič, ko stopijo na oder, tam pustijo svojo dušo,« je letos v Bogoti o Zločinu in kazni zapisala kritičarka spletnega portala.
Na Preletu 2010, našem četrtem festivalu, bomo letos pozdravili goste iz Zagreba in Cetinja. Borut Šeparović, umetniški vodja skupine Montažstroj, prihaja k nam s predstavo Moje srce bije zanjo, s katero se poglablja v nogomet kot povezovalni element naroda, ki pa se ne ukvarja le z evforičnimi spektakli, temveč – kot večina držav na svetu – tudi z veliko bolj mračno realnostjo. Eduard Miler, izvrstni poznavalec in režiser opusa Heinerja Müllerja, pa nam bo postregel z Eksplozijo spomina 5, kolažem iz dram Naloga in Kvartet.
Ob koncu sezone 2009/2010 si boste lahko ogledali tudi osem predstav z repertoarja našega gledališča, ki so jih skupaj s štiriindvajsetčlanskim ansamblom SMG in drugimi sodelavci ustvarili Jernej Lorenci, Vito Taufer, Oliver Frljić, Ivan Peternelj, Vinko Möderndorfer, Matjaž Pograjc, Diego de Brea in Ivica Buljan. Predstave na našem festivalu bomo prevajali v različne evropske jezike, in sicer v španščino, italijanščino in angleščino.
Naš letošnji festival bo napeta tekma. Verjamemo v gledališče, ki ne igra na prvo žogo. Pridružite se nam in spoznali boste, v čem je v resnici užitek naše igre.
Uršula Cetinski, direktorica in umetniški vodja SMG

OTVORITEV FESTIVALA

Sreda, 26. maja 2010, ob 20.00
Montažstroj in Plesni center Tala (Hrvaška)
Moje srce bije zanjo
(Srce moje kuca za nju)
Avtor in režiser: Borut Šeparović

Koreografija: Tamara Curić, Larisa Lipovac, Borut Šeparović
Prvi polčas: Adriana Josipović, Ana Stunić, Ana Vilenica, Antonia Matković, Daria Karić, Helvecia Tomić, Iva Morandini-Plovanić, Martina Car, Martina Tomić, Nataša Mihoci, Petra Milojković, Rina Kotur
Drugi polčas: Antoaneta Boras-Vidov, Brigita Sajko, Davorka Drvodelić, Lela Lujanac-Kerdić, Mirjana Kalinger, Nada Kos Balen, Renata Petrović, Sanja Plepelić, Silva Cirković, Sonja Cirković, Vasiljka Martinović, Zrinka Banić-Tomišić
Produkcija: Montažstroj in Plesni center Tala

Borut Šeparović je umetniški vodja, avtor, gledališčnik in koreograf hrvaške skupine Montažstroj. Ukvarja se z različnimi socialnimi in medijskimi fenomeni (nogomet, šovinizem, sodobne tranzicijske mitologije, terorizem).
Predstava je rekonstrukcija nogometne tekme, ki je bila 27. maja 2007 odigrana na stadionu Wembley; zmaga hrvaške reprezentance je triumfalni dogodek hrvaškega športa, zaradi katerega je Anglija izgubila možnost za tekmovanje na evropskem prvenstvu. Moje srce bije zanjo se ukvarja z družbenim fenomenom nogometa kot najmočnejšim povezovalnim elementom nekega naroda. Medtem ko v prvem polčasu spremljamo koreografijo, sestavljeno iz gibalnih elementov v igri hrvaške reprezentance, se v drugem polčasu pridružijo igralke drugačnega kova: ženske, ki čakajo na Zavodu za zaposlovanje …
Video: http://www.youtube.com/watch?v=RauMGw6LSu0
Gledalcem bomo posredovali sinopsis predstave v slovenščini, prevajali pa jo bomo tudi v znakovni jezik.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sreda, 26. maja 2010, ob 22.00
Nebojša Pop-Tasić
Nižina neba
(po Ovidijevih Metamorfozah)
Režija: Jernej Lorenci

Igrajo: Primož Bezjak, Damjana Černe, Maruša Geymayer-Oblak, Željko Hrs, Barbara Krajnc, Marko Mlačnik, Sandi Pavlin, Ivan Rupnik, Romana Šalehar, Marinka Štern, Matija Vastl
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in mednarodni gledališki festival Mittelfest v Čedadu
Fotografija: http://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-200910/nizina-neba/foto

»V izbranih zgodbah o neminljivih bogovih in minljivih ljudeh […] sta avtor besedila in režiser uprizoritve našla presenetljivo vznemirljiv in univerzalen estetski odziv na povsem sodobno in aktualno počutje posameznikovega nelagodja v vsakršnem kaosu in mnogoobrazni krizi sodobnega sveta. Groteskno životarjenje izbranih protagonistov iz Metamorfoz, zaznamovano z neusahljivim nasiljem, spolnimi zlorabami in vsakršnim neprizanesljivim polaščanjem nad svobodo drugega (tudi bližnjega v družini in rodu), je videti kot prepričljiv in nenavadno pretresljiv eksotično in historično stiliziran odsev posameznikovega aktualnega doživljanja sveta pod današnjim ‘praznim nebom’, mučnega ‘brbotanja življenja)’, zaznamovanega s pogubnim brezumjen, blaznostjo in trpljenjem slehernika […].« (Slavko Pezdir: Ko je le še smrt zdravilo; Delo, 6. novembra 2010)
Video: http://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-200910/nizina-neba/video/
Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.
…………………………………………………………………………………………………

Četrtek, 27. maja 2010, ob 20.00
Sarah Kane
Sla (Crave)
Režija: Vito Taufer

Igrajo: Neda R. Bric, Matej Recer, Boris Kos, Janja Majzelj
Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Fotografija: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/sla-crave/foto/

»Gre za predzadnje, pri nas še edino neuprizorjeno delo kultne in kontroverzne sodobne britanske dramatičarke devetdesetih Sarah Kane. Crave ali Sla v prevodu Katje Kosi velja za avtobiografsko in najbolj poetično delo, s katerim je avtorica, ki izjemno ostro in direktno, čeprav tokrat manj brutalno, zareže v sodobno družbo in preizkuša, koliko poetičnosti še lahko prenese dramsko besedilo. Štirje monologi ranjenih oseb, štirje minimalistični prizori, ki jih izčiščeno postavlja Vito Taufer v igralskih interpretacijah Nede R. Bric, Mateja Recerja, Borisa Kosa in Janje Majzelj, učinkujejo kot pretresljive izpovedi, ki jim je skupna sla po življenju, sla po ljubezni, zavest o tem, da se čas izteka.« (Marjana Ravnjak; TV Slovenija, 14. novembra 2009)
Za vlogo M je Neda R. Bric prejela nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije.
Video: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/sla-crave/video/
Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
…………………………………………………………………………………………………
Četrtek, 27. maja 2010, ob 22.00
Pier Paolo Pasolini
Amado mio
Režija in priredba Pasolinijevega romana: Ivan Peternelj

Igrata: Ivan Peternelj in Blaž Šef
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in ŠKUC gledališče
Fotografija: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/amado-mio/foto/

»V uprizoritvi, ki z izbranimi in skrbno odmerjenimi odrskimi vzdušji govori o trpki lepoti in človeški bolečini prevlade narave nad prevladujočo moralo, kulturo in civilizacijo in o neukrotljivosti prvinske posameznikove volje do življenja, užitka in slasti, sta seveda ključna prispevka obeh polnokrvnih igralskih in pevskih protagonistov.« (Slavko Pezdir: Neukrotljiva narava; Delo, 1. oktobra 2009)
Predstava bo 8. maja 2010 gostovala na festivalu Queer Zagreb, 1. in 2. avgusta 2010 pa na festivalu Udinestrate v Vidmu.
Video: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/amado-mio/video/
Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
…………………………………………………………………………………………………

Petek, 28. maja 2010, ob 20.00
Oliver Frljić
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!
Režija: Oliver Frljić

Igralci in soavtorji besedila: Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl
Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Fotografija: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine/foto/

»Šokantnost predstave je predvsem v politiziranju osebne opredelitve – ali zakaj anonimnež iz fotelja postane naslednji dan zločinec, ki sam sodi sosedom po kriterijih, ki so jih mediji postavili večer prej, pa tudi v tem, da mehanizmi obstajajo in da lahko spet delujejo na enak način – po modelu surove igre resnice med člani ansambla na koncu predstave. […] V središču te močne in genialne predstave, v kateri s cinizmom govorijo tudi o jugoslovanskem političnem gledališču in njegovih junakih, ni zgodovinski dogodek jugoslovanske vojne, marveč prisotnost političnega problema danes: pripravljenost na zločine obstaja, pritisniti je treba le na pravi gumb.« (Svetlana Slapšak: Politično gledališče; Večer, 10. marca 2010)
Predstava bo 10. maja gostovala na 17. festivalu malih odrov na Reki.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=ISnGeHbKMoM
Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
………………………………………………………………………………………………..
Petek, 28. maja 2010, ob 22.00
Peter Božič
Šumi
Režija: Vinko Möderndorfer

Igrajo: Robert Prebil, Sandi Pavlin, Marinka Štern, Blaž Šef, Katarina Stegnar, Suzana Grau, Damjana Černe, Olga Kacjan, Iztok Jereb
Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče

Šumi, kot se je imenoval tudi legendarni lokal v središču Ljubljane, je zadnja drama Petra Božiča, ki jo je na oder postavil Vinko Möderndorfer: »Že v Božičevem tekstu Šumi ni bohemski raj ne glavno prizorišče dogajanja – je kraj, kjer svoje stiske v alkoholu utapljajo Chubbyjev oče in mnogi drugi; vanj sta postavljena začetni in zaključni prizor drame, umiranje očeta in izginotje Chubbyja; je torej simbolični Drugi svet, idealizirani prostor eskapizma, zagrnjen v depresivni somrak. Vmes je življenje na raznih lokacijah – prava lokacija drame torej ni Šumi, temveč človeška eksistenca,« v kritiki »Čakajoč Chubbyja – zaman« ugotavlja Katja Čičigoj (Večer, 9. marca 2010). Predstava o bohemski, umetniški in intelektualni »izgubljeni generaciji« v času jugoslovanskega socializma osemdesetih let prejšnjega stoletja osupne in očara tudi zaradi izjemnih igralskih interpretacij.
Fotografije: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/sumi/foto/
Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
………………………………………………………………………………….
Sobota, 29. maja 2010, ob 20. uri
Anthony Burgess
Peklenska pomaranča
Režija: Matjaž Pograjc

Igrajo: Maruša Geymayer-Oblak, Željko Hrs, Nataša Živković, Primož Bezjak, Blaž Šef, Uroš Kaurin, Ivan Peternelj, Ivan Rupnik, Damjana Černe
Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče

»Pričakovanja so bila velika, saj sta roman in film v režiji Stanleyja Kubricka, ki je nastal dobro desetletje po njegovem izidu, postala kultni deli tedanje generacije. Zgodba o mladem, neprilagodljivem Alexu, ki ga je prepričljivo odigral Primož Bezjak, občinstva ni razočarala. Celotna igralska zasedba je izvrstno opravila svoje delo. […] Odlično izpeljana in odigrana predstava verjetno nobenega gledalca ni pustila ravnodušnega. Če že ne drugega, je ponovno odprla vedno aktualno poglavje, ki ga je z romanom izpostavil Burgess, in sicer vprašanje možnosti izbire, ki prevlada nad mehaničnim človekom, ki je sposoben delati le dobro, zato ker tako od njega zahteva družba.« (Katja Lenarčič: Drobna nočna kritika; Gledališki portal SiGledal)
Foto: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/peklenska-pomaranca/foto/
Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
………………………………………………………………………………………
Sobota, 29. maja 2010, ob 22.00, in ponedeljek, 31. maja, ob 17.30
F. M. Dostojevski – Diego de Brea
Zločin in kazen
Priredba po romanu F. M. Dostojevskega v prevodu Marjana Poljanca
režija in scenografija: Diego de Brea

Igrajo: Matija Vastl, Sandi Pavlin, Romana Šalehar, Olga Grad, Olga Kacjan/ Draga Potočnjak, Daša Doberšek/Nataša Živković, Željko Hrs, Marinka Štern, Boris Kos, Uroš Maček, Ivan Godnič, Dario Varga
Predstava je marca letos izjemno uspešno gostovala na 12. mednarodnem festivalu iberoameriškega gledališča v Bogoti, kjer »občinstvo kar ni moglo nehati slaviti ožarjene igre Matije Vastla v vlogi protagonista te klasike Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega«, je 31. marca poročal Emilio Sanmiguel v časopisu El nuevo siglo. Kritik tudi ugotavlja, da gre za avtorski projekt Diega de Bree po Dostojevskem, ki predstavlja igralsko gledališče v svoji najčistejši obliki: »Režiser od Matije Vastla zahteva, da lik Raskolnikova poustvari v mešanici intenzivnega fizičnega, skorajda koreografskega izraza in introspekciji človeškega bitja, ki stoji na robu sveta patologije. Gledati njegovo igro je bilo eno od največjih doživetij tega festivala.« Predstava bo julija gostovala na mednarodnem festivalu Mittelfest v Čedadu.
Video: http://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-200910/zlocin-in-kazen/video/
Predstava bo opremljena s španskimi nadnapisi.
……………………………………………………………………………………
Nedelja, 30. maja 2010, ob 20.00
Vampir
Po pesnitvi Marine Cvetajeve Mladenič
Režija: Ivica Buljan

Igrajo: Primož Bezjak, Neda R. Bric, Olga Kacjan, Uroš Kaurin, Janja Majzelj, Ivan Peternelj
Fotografija: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-200910/vampir/foto/
Vampirja bomo v Slovenskem mladinskem gledališču premierno uprizorili 19. maja 2010. Scenarij, po katerem nastaja predstava, je dramska pesnitev Marine Cvetajeve Mladenič (Molodec). To je zgodba o Marusji, nedolžnem dekletu iz ljudstva, ki se zaljubi v prekletega mladeniča, vampirja, ki žre mrliče. Zaljubi tako zelo, da se od njega noče ločiti niti za ceno smrti svojih najbližjih niti svoje lastne smrti. In zgodba o vampirju, ki se tako zelo zaljubi vanjo, da bi jo rad rešil pred seboj in svojo prekleto ljubeznijo. Zgodba o ljubezni tistih, ki ljubijo proti sebi in v nasprotju s svojo naravo ter na koncu postanejo eno.
Gledalcem bo na voljo sinopsis predstave v angleščini.
…………………………………………………………………………………………………
Ponedeljek, 31. maja 2010, ob 20.00
Kraljevo gledališče Zetski dom in cetinje (Črna gora)
Heiner Müller
Eksplozija spomina 5
(Eksplozija sjećanja 5)
Režija: Eduard Miler

Igrajo: Ksenija Mišič, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Ivan Peternelj
Produkcija: Kraljevo gledališče Zetski dom iz Cetinja in festival KotorArt
Po mnenju režiserja je opus Heinerja Müllerja eksplozija miselnih, jezikovnih, političnih, dramskih kolažev in drugih materialov. V središču te eksplozije je revizija zgodovine in človek kot odgovoren subjekt, ki trpi posledice nenehno ponavljajočega se zgodovinskega miljeja. Kombinacija različnih Müllerjevih tekstov odpira možnosti stimulacije asociativnega razmišljanja. V Eksploziji spomina 5 Miler združi monolog Človeka v dvigalu iz Naloge in Kvartet, navdihnjen z Laclosovimi Nevarnimi razmerji.
Po predstavi vabljeni na srečanje ob zaključku festivala v Klub SMG.
Predstava bo opremljena s slovenskimi nadnapisi

Katalog najdete tukaj!

Če bi šel/a v gledališče, piši na naročnine@nevtron.si in mi bomo prvemu podelili voucher, ki ga lahko zamenja za 2 vstopnici za katerokoli predstavo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.