Štrajk z izgredi!

Jajca in granitne kocke…
Državni zbor še vedno oblega okoli 1.000 demonstrantov. V poslopje so letela jajca, razbitih je nekaj stekel, zagorelo je bližnje grmovje. Policisti so postavili živi ščit, sile niso uporabili. ŠOS nasilje obsoja in se od njega ograjuje.

Zdi se, da so organizatorji izgubili nadzor, saj so se protesti okoli tretje ure spreobrnili v izgrede, ki se še kar nadaljujejo, le število vpletenih je nižje. Sprva naj bi razgrajajlo okoli 2.000 ljudi. Predstavniki ŠOU-a v Ljubljani in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so prizorišče protestov na Trgu republike zapustili, pred tem pa demostrante pozvali, naj se umaknejo in na poslopje prenehajo metati različne predmete. Proti policistom in poslopju državnega zbora leti sicer vse mogoče, od kamenja, dimnih bomb in jajc, do kalkulatorjev in pasov za hlače.

Brez uporabe prisilnih sredstev
Predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Maja Adlešič je za MMC pojasnila, da policisti varujejo po ustaljenih postopkih, aktivnosti pa so usmerjene k vzpostavitvi javnega reda in miru. Prisilna sredstva niso bila uporabljena, bodo pa, če bo potrebno, v okviru zakonskih pooblastil. Tudi pridržali so že nekaj demonstrantov, točne številke pa nam ni posredovala.

V varovanju poleg navadni policistov sodelujejo policisti specialci, konjeniki, vodniki policijskih psov, prometni policisti in po nekaterih informacijah tudi kriminalisti v civilu, ki naj bi prav tako že aretirali nekaj najbolj nasilnih udeležencev.

Policisti specialci so oblikovali živi ščit in skušajo protestnike s počasnim pominkanjem premakniti proti Kongresnemu trgu.

Preden so se posamezni izgredi začeli, pa …
“Oni so imeli seks, droge in rock’n’roll, mi pa malo delo in kredite,” je o razliki glede študija nekoč in danes na Prešernovem trgu dejala Katja Šoba, predsednica ŠOS-a.

Prestolnico je namreč zavzela množica študentov in dijakov, ki protestirajo proti malemu delu in ukinitvi brezplačnih malic. Na Prešernovem trgu jih je po navedbah organizatorjev zbranih od 6.000 do 7.000.

Pod geslom Za dostojanstvo! Za pravičnost! sta dijaška in študentska organizacija pozvali k protestom tudi zaradi odprave državnih štipendij za mladoletne dijake in otroških dodatkov za polnoletne dijake in študente. Na Prešernov trg so odšli, opremljeni s številnimi transparenti: “Zahtevamo bogate starše za vse!”, “Gremo v Južno Afriko. Za vedno”, “Denar za banke je, za nas pa ne!” itn.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.