Prepoved popivanja na javnih krajih?

Popivanje mladih je povezano tudi z njihovo nemočjo v politični sferi, so izpostavili na javni razpravi, ki sta jo ob pobudi za prepoved popivanja na javnih mestih v Ljubljani organizirala zavod za kulturo dialoga Za in proti ter Debatni klub FDV. Pobudnik prepovedi je svetniški klub NSi, nekateri pa v prepovedi vidijo nevarnost osamitve mladih.

 

Kot je pojasnila Mojca Kucler Dolinar, je v Ljubljani problematično predvsem popivanje v trnovskem pristanu, okolici Cirkusa, Kina Šiška in Maximarketa, z omenjeno pobudo pa bi lahko v mestnem svetu prišli do rešitev. Sociologinja Mirjana Ule pravi, da ne pozna verodostojnih raziskav, ki bi prepričljivo govorile o tem, da se pojav alkoholizma med mladimi veča. Ob tem je poudarila pomen druženja med mladimi in kot problem med mladimi izpostavila njihovo osamljenost. Takšne prepovedi po njenih besedah mlade “potiskajo v svoje samske družinske sobe”, kjer pa lahko prav tako uživajo alkohol. Da se mladi v politični sferi počutijo nemočni, meni tudi vodja urada za mladino na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič. Demšičeva je ob tem predstavila preventivno ulično delo z mladimi, s katerim so v sodelovanju z javnim zavodom Mladi zmaji in Zavodom Bob začeli na trnovski plaži.

 

Če bi začela veljati prepoved popivanja na javnih površinah, pa po njenih besedah obstaja upravičen strah, da do teh mladih ne bi mogli več priti. Obenem bi mladi kljub prepovedi vedno znova našli pot in prišli do tega, kar je zaželeno, je prepričana.

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.