Ustanovljena piratska stranka

Z ustanovnim kongresom v Kinu Šiška je bila danes tudi uradno ustanovljena Piratska stranka. Kot je pojasnil predstavnik stranke za stike z javnostjo Andrija Pušić, je bilo na kongresu  prisotnih 140 ljudi, pristopnih izjav pa so dobili več kot 200. Izvolili so vodstvo stranke, sprejeli statut in program, predsednik pa je postal Rok Deželak.

 

Namen stranke je predvsem afirmacija piratskih idej in popularizacija piratskega gibanja, programski sklop nove stranke pa vsebuje več programskih izhodišč. Med drugim se zavzemajo za dosledno spoštovanje vseh človekovih pravic, ki so temelj razvoja odprte družbe in svobodnega posameznika, ter za strogo omejitev nadzora nad ljudmi, saj da informacijska tehnologija omogoča “zelo prefinjene možnosti nadzora”. Po njihovem mnenju je treba preprečiti vse zlorabe na tem področju, razen v posebnih primerih, ki jih določa zakon, je zapisano na spletni strani stranke.

 

Piratske stranke sicer obstajajo tudi v vrsti drugih držav. Prvo tovrstno stranko so ustanovili 1. januarja 2006 na Švedskem, julija oziroma septembra istega leta sta ji sledili avstrijska oziroma nemška piratska stranka, danes pa takšne stranke obstajajo že po vsem svetu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.