Pri vpisu bodite pozorni na roke

two women young caucasian female student sitting at home with her mentor teacher looking to the notebook explaining lesson study preparing for exam learning education concept real people copy space
Foto: Miljan Živković iz iStock

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport konec januarja oziroma v začetku februarja izda Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe.

Tam so objavljeni vsi možni dodiplomski in enoviti magistrski študijski programi po fakultetah ter število razpisanih prostih mest za redni in izredni študij. Kako poteka postopek vpisa in na kaj je treba  biti pozoren?

Vpisni roki so trije

Vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe poteka v treh rokih. V primeru, da je število prijav v določen študijski program večje od števila prostih mest, se lahko sprejme sklep o omejitvi vpisa. Če je število prijav v nek študijski program le nekoliko večje od števila prostih mest,   sklepa o omejitvi vpisa včasih ni, se pa poveča število prostih mest.

Sklep o omejitvi vpisa Univerza izda konec aprila, po vseh prejetih prijavah.
Če študijski program nima omejitve, so nanj sprejeti vsi kandidati, ki izpolnjujejo osnovne kriterije za vpis.

V primeru omejitve vpisa se med kandidati izbira na podlagi dodatnih kriterijev, ki so objavljeni v razpisu. Sprejeti so kandidati z najvišjim številom točk.

 

Upošteva se prednostni vrstni red

V prvem prijavnem roku kandidati oddajo prijavo, v kateri si po prednostnem vrstnem redu izberejo enega, dva ali tri študijske programe katerekoli fakultete v Sloveniji. Kandidat bo uvrščen v prvega za katerega bo izpolnil pogoje.

V drugem prijavnem roku se na razpisana mesta lahko prijavijo kandidati, ki v prvem roku niso bili sprejeti v nobenega od v prvi prijavi izbranih študijskih programov, kandidati, ki prve prijave niso oddali ter tisti, ki so že bili sprejeti v prvem krogu in imajo za to upravičen razlog.

V tretjem prijavnem roku kandidati namesto elektronske prijave pošljejo pisno prošnjo za vpis tistemu visokošolskemu zavodu, na katerem so ostala prosta vpisna mesta po izteku drugega prijavnega roka. Kandidati v prošnji napišejo en študijski program, za katerega izpolnjujejo pogoje za vpis.

 

Pogoji za vpis

Osnovni kriterij pri pogojih za vpis je  opravljena splošna matura ali opravljena poklicna matura. Pri nekaterih študijskih programih se  zahteva še  opravljen preizkus posebnih nadarjenosti ali psihofizičnih sposobnosti.

Dodatni kriteriji v primeru omejitve vpisa so lahko splošni uspeh pri splošni maturi, poklicni maturi, ali splošni uspeh pri zaključnem izpitu, uspeh v tretjem in četrtem letniku, uspeh pri petem predmetu (poklicna matura), uspeh pri določenih predmetih na maturi, uspeh pri določenih predmetih v tretjem in četrtem letniku, uspeh pri preizkusu posebnih nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti.

Vpis na fakulteto od julija do oktobra

Vpis sprejetih v prvi letnik poteka za tiste, ki so bili sprejeti v prvem roku konec julija in začetek avgusta, za sprejete v drugem roku konec septembra, sprejete v tretjem roku pa začetek oktobra.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.