Tudi za dijake občasna in priložnostna dela

Tudi dijaki, ki imajo status dijaka in so že dopolnili 15 let, lahko opravljajo začasna in občasna dela preko študentskih servisov.

Delati je treba odgovorno in spoštovati zakone

Tudi pri dijaškem oziroma študentskem delu morajo mladi, ne glede na to, da delajo le začasno, spoštovati določene zakone in delati z odgovornostjo. Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delavec (kar velja tudi za dijake in študente), ki namenoma ali iz hude malomarnosti povzroči delodajalcu škodo, je dolžan to delodajalcu povrniti. Isti zakon določa tudi odškodninsko odgovornost delodajalcev. Če je delavcu povzročena škoda pri delu ali v povezavi z delom (med delovnim časom ali izven delovnega časa, v funkcionalni zvezi z delom), jo je delodajalec dolžan povrniti.

 

Natančno se pogovorite o pogojih dela in plačilu

Pred začetkom dela se je priporočljivo z delodajalcem zelo natančno dogovoriti o pogojih dela, urni postavki, morebitnem uvajanju, plačilu za delo, načinu obračunavanja stimulativnega dela, kakšnih posebnostih, še posebej se zelo natančno dogovorite v primeru, če boste imeli opravka z denarjem. Dogovorite se še o trajanju dela, potrebnih zahtevah, znanjih, spretnostih, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju, rokih in drugem.

Preden začnete z delom, prosite delodajalca, da vam podpiše in ožigosa en izvod napotnice. Kako resen je glede plačil, lahko preverite na spletni strani www.neplacniki.info, kjer je objavljen seznam delodajalcev, ki s plačili zamujajo več kot 60 dni.

 

Minimalna urna postavka 4,61 evra

Dnevno svežo ponudbo prostih del si lahko ogledaš na spletnih straneh Študentskih servisov ali v njihovih poslovalnicah. Nekatere imajo urejene t. i. prijave za aktivne iskalce del, kjer se ob vstopu v e-poslovalnico izpišejo dela, primerna tvojim izkušnjam, znanju in željam. Če si sam poiščeš delo, je pomembno, da se z delodajalcem predhodno dogovorita o pogojih dela ter višini plačila. Pomembno je, da imaš napotnico pred začetkom dela, zato je ne pozabi pravočasno naročiti.

V skladu z odredbo MDDSZEM je od 1. 7. 2017 minimalna urna postavka  4,61 evra na uro bruto.

Sicer pa povprečna urna postavka znaša 5,18 evra na uro bruto (4,38 evra na uro neto). Najbolje plačana dela so poučevanje, inštrukcije (od 9 evrov na uro bruto), vaditelji/trenerji plavanja ali smučanja (od 8,5 evra na uro), računalništvo in programiranje (od 8 evrov na uro), selitve (od 6,7 evra na uro).

Najmanj plačana dela so po minimalni urni postavki. Običajno gre za dela v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnenje polic in podobno.

 

Tudi pokojninska doba

Delo, izplačano prek študentske napotnice, se šteje v pokojninsko dobo. Evidenco vodi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Od bruto nakazila se odvede 15,5-% prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pokojninska doba se preračunava na podlagi bruto zneska na napotnici.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.