Prihaja TRIBUNA!

”Po enajstih letih molka spet kričimo!” se glasi geslo, s katerim ekipa novega študentskega medija Tribuna napoveduje izid prve številke. Po dobrem desetletju zatišja se bo Tribuna na novo ”rodila” v torek, 15. decembra 2009, ob 19.00 v Menzi pri kori
Rojstvo Tribune bo zaznamovala okrogla miza z naslovom Po enajstih letih molka spet kričimo! (ob 19.00), na kateri bodo sodelovali Lev Kreft, Sandra Bašić Hrvatin, Mladen Dolar, Tomaž Zaniuk, Mojca Pajnik, Anej Korsika in Aljaž Vindiš. Debato bo povezoval Seku Mady Conde.
Okrogli mizi bo (po 21.00) sledil glasbeni program, kjer bodo nastopili primorski rimoklepač Valterap in ljubljanski povratniki Cancel, potem pa bodo do zgodnjih jutranjih ur stiskali gumbe ter vrteli plošče DJ Kantriman, Haris Pilton in w.g. in DJ Bakto.
Jernej Štromajer, predsednik ŠOU v Ljubljani: »Študentski časopis Tribuna je v preteklosti predstavljal pomemben kritičen glas študentov v družbi, saj se ni dotikal le študentskih vprašanj, ampak tudi širših družbenih vprašanj. Prav zato si prizadevamo ta neodvisen študentski medij obuditi. Ob tem je treba poudariti, da bo Tribuna uredniško v celoti neodvisen časopis in ne bo predstavljal nikakršnega medijskega trobila ŠOU v Ljubljani. Glede na cilje, ki si jih je ekipa nove Tribune zastavila, verjamemo, da se bo ta študentski medij lahko postavil ob bok znameniti Tribuni, ki je izhajala v preteklosti. Naj se torej revolucija prične …«

Časopis Tribuna je študentski medij z dolgo, bogato in pestro zgodovino. Izhajati je začel v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja, vse do leta 1998. Tribuna nikoli ni bila časopis, ki bi ga lahko preoblikovali v kakšno širšo obliko (tako v vsebinskem kot oblikovnem smislu), saj se je vseskozi spreminjala. Njena vsebina je variirala vse od klasičnih novinarskih prispevkov, temeljitega pregleda študentskega dogajanja po svetu, do teoretskih (družboslovnih in filozofskih) prispevkov. Posebej od 60. let dalje je predstavljala izredno kritično noto, pogoste ironizacije in odkrite konfrontacije s takratno jugoslovansko oblastjo. Tako je bilo kar nekaj izvodov Tribune cenzuriranih in zaplenjenih. Posebej pomembno vlogo je odigrala od konca 60. let dalje do 80. let, ko je ob še nekaterih drugih slovenskih publikacijah postala glasnik in medij prebujajoče civilne družbe. V Tribuni so pisali in urednikovali mnogi danes ugledni (ali pa niti ne) politiki, intelektualci, celo gospodarstveniki, med njimi Mladen Dolar, Lev Kreft, Darko Štrajn, Marcel Štefančič, Igor Žagar, Igor Lukšič, Rastko Močnik, Slavoj Žižek, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel … Prav tako je bila Tribuna močna tudi v oblikovnem smislu, še posebej, ko jo je oblikoval Kostja Gatnik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.