Priprave na izpitno obdobje

Zimski semester se počasi bliža koncu in kmalu nas bo dohitelo izpitno obdobje. Še najbolje je, da se izpitov lotimo čim bolj načrtno, da si naredimo urnik, kdaj bomo opravljali kateri izpit.
Bolj kot bomo organizirani, lažje nam bo v času, ko smo pod pritiskom, nas je strah in smo obremenjeni. Najbolj pomembna je priprava, saj se pod stresom in obremenitvijo naučimo veliko manj, kot če smo sproščeni.

Zapiski so zakon
Pred samim učenjem in študiranjem za izpit si je potrebno narediti (ali izposoditi) kvalitetne zapiske. Seveda se je najlažje učiti po svojih zapiskih, saj sami najbolje poznamo svoj tok misli in idej ter vemo, kaj smo z določeno okrajšavo ali besedo želeli povedati oz. zapisati. Koristno je tudi, če se sprehodimo do knjižnice, kjer si pregledamo obvezno in dodatno literaturo, naredimo izpiske in si tako še olajšamo delo. Vse skupaj lahko še poenostavimo in če nam ustreza, naredimo kakšne miselne vzorce, tabele, grafe, skice; karkoli nam bo pomagalo, da bomo lažje naštudirali snov za izpit.

Koncentracija
Ko se začnemo učiti, je pomembno, da odklopimo vse zunanje dejavnike, zato tudi ni priporočljivo, da nas motijo glasba, televizija, telefon ali ostali moteči dejavniki. Delovni prostor je potrebno imeti čim bolj pospravljen, da na mizi ni odvečnih stvari. Prostor, v katerem se učimo, naj bo dovolj svetel in primerno topel. Ko beremo knjigo ali zapiske, je dobro imeti ob sebi svinčnik in list, kamor si zapisujemo ključne besede in opombe. Lahko si tudi kaj podčrtamo, obkrožimo in zabeležimo ob strani (seveda tega ne delamo, če knjiga ni naša last). Med učenjem je potrebno delati tudi odmore, uro si lahko razdelimo na 45 minut učenja in 15 minut odmora, v tem času gremo lahko malo na zrak, naredimo nekaj gibalnih vaj in se sprostimo.

Učenje naj bi potekalo v šestih fazah:
1. priprava, sproščanje;
2. prilagoditev dejstev svojim sposobnostim; pregled in ustvarjanje okvirja;
3. preučevanje in poglabljanje;
4. pomnjenje ključnih dejstev;
5. ponovitev; pokažemo, kaj smo se naučili;
6. refleksija; presodimo, koliko smo se naučili.

Učinkovitost pa je pri študiju in učenju v največji meri odvisna od motivacije za učenje. Motivacija pripomore k povečani dejavnosti in stimulaciji možganov, dobro pa je poznati tudi kakšen trik za učenje in pomnjenje, saj se veliko ljudi uči zelo nemotivirano in popolnoma brez cilja. Motivacijo je potrebno najti v samem sebi, lahko je kratkoročna (kot npr. dobra ocena) ali dolgoročna (npr. kariera, denar, uspeh).

Pri pripravi na izpite je torej pomembna tako disciplina kot motivacija. Prava kombinacija obeh pa nam prinese želene rezultate in uspešno opravljene izpite.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.