Pripravljeni za zahtevno in odgovorno delo

«Mediji spadajo med najbolj dinamične in hitro spreminjajoče se segmente sodobne družbe. Tej dinamiki morajo slediti tudi snovalci študijskih programov, namenjenih izobraževanju ustvarjalcev medijskih vsebin in preučevanju medijev.«

V začetku maja smo se sprehodili po Fakulteti za medije skupaj z dekanjo doc. dr. Matejo Rek, ki nam je skupaj z dvema študentoma, Matjažem Živkovičem-Makijem in Sandro Ezgeto, predstavila utrip življenja na fakulteti.

»Fakulteta za medije je bila ustanovljena pred dvema letoma. Je zelo dobro tehnološko in informacijsko opremljena. V študijskem programu Mediji in novinarstvo, ki se izvaja na fakulteti, se združujejo tehnična znanja, informacijska pa tudi vsa potrebna družboslovna znanja, ki jih novinar potrebuje,« pravi doc. dr. Matejo Rek.

V studiu (režiji) Inštituta in akademije za medije študenti 2. letnika ustvarjajo, kot bi bili v neki televizijski hiši. Najprej se naučijo teorije, potem gredo na teren, posnamejo, maskirajo, zmontirajo. Srečajo se s tehnologijo, tehniko, kamero, načinom vedenja pred kamero, pred mikrofonom. V samem študijskem procesu se naučijo vseh potrebnih veščin. Pri njihovem delu jih vodijo mentorji in gostujoči strokovnjaki, kot sta Tamara Vonta in Darja Zgonc, ki v svetu medijev delujeta že vrsto let.

Kako poteka študij?
»Nekoliko več je predavanj, predvsem v prvem in tretjem letniku, medtem ko je v drugem letniku več praktičnega dela, prakse. Tako v drugem letu začnemo s prakso, začnemo snemati, delati prispevke in nabirati izkušnje, posnemamo kakšen intervju in podobno.« Matjaž Živkovič-Maki, pevec skupine The Drinkers in študent 2. letnika na FAM.

Koliko študentov je vpisanih na FAM?
»Vpisanih je 60 študentov. Smo v drugem letu izvajanja študija. Izvaja se izredni študij. Ker je večina študentov že zaposlenih, večinoma so zaposleni v medijskih vodah, je v samem študijskem procesu ogromno izmenjave med prakso in naučenim, kar je zanimivo tudi za nas, profesorje, saj pridejo študenti na predavanja s konkretnimi problemi. Ker delamo v manjših skupinah, smo med seboj bolj povezani, drug drugemu lahko pomagamo in se osredotočimo na vsakega posameznika.« Doc. dr. Mateja Rek.

Kaj je študent po končanem študiju in kakšne so njegove zaposlitvene možnosti?
»Zaposlitvene možnosti so zelo široke. Želimo, da bi študenti postali celostne medijske osebnosti. Po končanem študiju naši študenti obvladajo tako razumevanje družbenega sveta, po drugi strani pa tudi veščine medijskega ustvarjanja. Danes je vedno več medijev, ki potrebujejo nove kadre – novinarje, ki ne znajo zgolj neko stvar napisati, ampak jo znajo tudi v kratkem času posredovati preko tehnologije širši javnosti.« Doc. dr. Mateja Rek.

Zakaj sta se odločila za študij?
»Za študij sem se odločil, ker imam že nekaj izkušenj z medijskim svetom. Študiram novinarstvo, delal sem na televiziji in bi rad delal v tej smeri in ta študij ti to omogoča. Poleg tega se študenti družimo tudi izven predavanj, si pomagamo med seboj, gremo skupaj na zabave. Imamo tudi gostujoča predavanja, dobro opremo, katero si lahko tudi sposodimo za svojo delo. In če redno delaš, zdelaš faks.« Matjaž Živkovič-Maki, pevec skupine The Drinkers in študent 2. Letnika FAM.

»Jaz sem se že na začetku gimnazije odločila, da hočem biti v tem svetu – novinarstvo, sicer nisem vedela, na katero šolo bi šla, vedela sem le to, da hočem biti v medijih. Sedaj počasi spoznavam ta svet in si nabiram izkušnje, trenutno s prakso na televiziji in radiu. Radio in televizija sta si različna svetova. Mene zanima vse, vse želim spoznati in »sprobati« ter si s tem nabrati izkušnje. Lahko rečem, da je delo na radiu bolj domače, saj je team na radiu manjši. Še ena velika prednost tega faksa je ta, da nisi številka. Ker nas ni veliko, se s teboj lahko vsi ukvarjajo, ti posvetijo svoj čas. Pa tudi mi sami študenti si pomagamo med seboj.« Sandra Ezgeta, študentka 1. letnika na FAM

»Moramo dodati še to, da je FAM še zelo mlad in da nismo imeli še brucovanja, drugo leto bomo tako pripravili prvo brucovanje in vanj vključi kar tri generacije.« Doc. dr. Mateja Rek.

V študijskem letu 2010/11 bodo izvajali visokošolski strokovni program Mediji in novinarstvo in magistrski študijski program Mediji in novinarstvo. Prijavni rok za dodiplomski študij Mediji in novinarstvo: 2. 08. 2010 do 28. 8. 2010 in 1. 10 2010 do 8. 10. 2010. Prijavni rok za podiplomski študij Mediji in novinarstvo: 1. 6. 2010 do 30. 6. 2010 in 1. 10. do 8. 10. 2010. Več informacij boste našli na spletni strani www.fame.si, prek elektronske pošte info@fame.si ali po telefonu 01/542 20 53.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.