Prispevaj svoj podpis za ZŠTIP!

Tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) se aktivno vključuje v akcijo zbiranja podpisov za vložitev predloga Zakona o štipendiranju v proceduro v Državni zbor Republike Slovenije.

Študentje ŠOU v Ljubljani bodo v naslednjih dneh k oddaji podpisa ZA omenjeni zakon nagovarjali različne javnosti: medtem ko akcija informiranja študentov o prednostih zakona poteka že od začetka oktobra, bo akcija informiranja drugih javnosti v naslednjih dneh potekala predvsem na stojnicah pred izpostavami upravnih enot v Ljubljani, kjer bodo študentje aktivisti mimoidočim tudi pomagali izpolnjevati obrazce za oddajo podpisa za zakon.

 

Predstavniki ŠOU v Ljubljani bodo v času uradnih ur prisotni pred izpostavami upravnih enot v Ljubljani: Center, Bežigrad, Moste, in Vič-Rudnik. Tisti, ki bodo želeli oddati podpis v podporo Zakonu o štipendiranju,  bodo obrazec za oddajo podpisa prejeli na stojnicah, kjer bodo lahko prebrali tudi predlog omenjenega zakona.

Ana Pleško, predsednica ŠOU v Ljubljani: “Področje štipendiranja je potrebno sistemsko urediti in tako omogočiti, da štipendijo prejema čim več študentov, saj je njen temeljni namen spodbujati posameznika pri razvoju. Izobrazba mora biti na tak način dostopna vsem, ne glede na njihov socialni položaj. Obstoječi zakon o štipendiranju ima veliko pomanjkljivosti, ki jih predlog novega zakona odpravlja in prinaša boljše rešitve.”

 

Kot je znano, je predlog Zakona o štipendiranju v začetku oktobra pripravila krovna slovenska študentska organizacija, z namenom dijakom in študentom zagotoviti dodatna sredstva za pokritje vse večjih stroškov izobraževanja. Cilj predlaganega zakona je celovita, sistemska in enotna ureditev štipendiranja v Sloveniji. Po mnenju ŠOS se mora štipendija obravnavati ne le kot socialna pomoč študentom pri študiju, temveč kot vlaganje v razvoj, ki bo posledično pripomogel k večji konkurenčnosti Slovenije na globalnem trgu. Po ocenah predlagateljev zakon predvideva skoraj 15 tisoč novih štipendij. Med najpomembnejše novosti zakona sodi uvedba štipendij za študij deficitarnih poklicev, možnost prejemanja več štipendij hkrati in novi dodatki k štipendijam.

Več o Zakonu o štipendiranju je na voljo na www.dostopna-izobrazba.si, kjer so tudi navodila, kako izpolniti obrazec za oddajo podpisa!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.