Priznanje natečaja Schindler Global Award

Študenti z oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so bili nagrajeni na urbanističnem natečaju Schindler Global Award 2017. Za projekt Faveloso je skupina študentov dobila častno priznanje, za projekta Rethinking Public Space in Urban Agritecture pa sta skupini študentov prejeli posebno priznanje s štipendijo.

 

Študentski urbanistični natečaj Schindler Global Award 2017, na katerega je prispelo 170 rešitev z vsega sveta, se je v brazilskem Sao Paulu sklenil v torek. Izziv je bila prenova Sao Paula, ki je eno izmed najbolj pomembnih globalnih mest v Južni Ameriki ter največje, 12-milijonsko mesto, na južni polobli. Rešitve se osredotočajo na vpliv in posledice sedanjih in prihodnjih sistemov mobilnosti, družbene razslojenosti in okoljskih degradacij. Študenti so raziskovali temeljna vprašanja o življenju v sodobnih mestih, infrastrukturi in javnem prostoru, so sporočili z Biotehniške fakultete. Schindler Global Award, ki je bila v letu 2017 podeljena štirinajstič, je prejela skupina študentov s Fakultete za arhitekturo in urbanistiko (FAUUSP) iz Sao Paula. Druga nagrada je pripadla skupini iz švicarske ETH Zürich, tretja pa skupini študentov iz Fujian University of Technology na Kitajskem.

 

Uvrstitev kar treh natečajnih predlogov oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani med finaliste predstavlja velik uspeh za slovensko fakulteto in močno utrditev položaja v urbanističnem načrtovanju med fakultetami za arhitekturo, urbanizem in krajinsko arhitekturo v svetovnem merilu, so zapisali na fakulteti. Dodali so, da to ni prvi uspeh oddelka za krajinsko arhitekturo v svetovnem merilu, saj se je na predlanskem barcelonskem bienalu krajinske arhitekture oddelek uvrstil med 13 najboljših šol na svetu, ob bok univerzam Harvard, v Oslu, Torontu, Hannovru in drugim. Pri projektu Faveloso so sodelovali Urška Eler, Nina Jakša, Dominik Jakša in Tjaša Kimovec. Pri rešitvi Rethinking Public Space so sodelovali Tadeja Ažman, Lara Bolković, Nejc Greben, pri Urban Agritecture pa Tine Horvat, Barbara Kostanjšek in Petra Pečan. Rešitve so študentje oblikovali pod mentorstvom doc. Darje Matjašec ter somentorstvom Nejca Florjanca in Tomaža Pipana.

 

Žirijo je vodil akademski partner Schindler Group, profesor Kees Christiaanse iz ETH Zürich. Ocenjevali so vpliv in posledice sedanjih in prihodnjih sistemov mobilnosti, družbene razslojenosti in okoljskih degradacij ter primernost rešitev za izzive, s katerimi se bodo večmilijonska mesta srečevala danes in jutri. Nagrado Schindler Global Award podeljujejo bienalno. Letu 2015 je bil predmet natečaja kitajsko mesto Schenzen; oddelek za krajinsko arhitekturo je bil z natečajnim predlogom Urban Village (Davor Dušanić in Mae Tremaudan pod mentorstvom Darje Matjašec) prav tako med finalisti, so še sporočili z Biotehniške fakultete.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.