Programi EPM Maribor 2013 na enem mestu

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 je z nepogrešljivo pomočjo prostovoljcev v ponedeljek, 4. marca v dvorani Gustaf Pekarna v Mariboru pripravila prvo skupno predstavitev programov, ki se izvajajo v okviru EPM Maribor 2013.

 

Predstavilo se je deset mladinskih organizacij, ki izvajajo svoje programe pod okriljem EPM Maribor 2013. Kulturno društvo Mladinski center Indijanez sodeluje z več projekti, v ponedeljek je predstavilo dva, in sicer projekta Kikiriki! in Posluh!. Prvi predstavlja sklop različnih prostorskih, socialnih, družbenih in umetniških akcij. Program Posluh! pa je namenjen vključevanju gluhih in naglušnih v letošnje dogajanje in tudi osveščanju slišečih o problematiki gluhih in naglušnih.

 

Zveza prijateljev mladine Maribor pri EPM sodeluje s programom Čevljarček kot navdih, ki sloni na legendi o čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. S projektom želijo mlade spodbuditi k ustvarjalnosti in jih med drugim osveščati o izkoriščanju otrok in mladih za ekonomske koristi.

 

Mladinski kulturni center Maribor pri EPM sodeluje s štirimi projekti, med drugim s projektoma Litera(z)tura in Borza veščin. V okviru slednje želijo spodbuditi medvrstniško sodelovanje in izmenjave znanj in veščin. Klub mariborskih študentov (KMŠ) je predstavil projekt I take Europe ter projekt KMŠ in EPM, ki med drugim spodbuja mobilnost mladih.

 

“Listen to the Youngle” je program, s katerim sodeluje mariborska študentska mreža Erasmus (Erasmus Student Network), ki želi mlade spodbuditi k razmišljanju, kje so in kaj želijo ter jih aktivirati. MBajk pa je program Univerzitetne športne zveze, v okviru katerega pravkar poteka zbiranje rabljenih koles, ki jih bodo prebarvali v “mariborske” vijoličasto-rumene barve in jih umestili v kolesarsko mrežo po postajališčih, kjer se zadržujejo mladi.

 

Zavod Antona Martina Slomška skupaj s Tovarno podjemov sodeluje pri EPM Maribor 2013 s programom Oblak podjetniških priložnosti za mlade, v okviru katerega bodo mladim pomagali pri razvijanju njihovih podjetniških idej. Zavod PIP je predstavil Mestni parlament mladih, Druga gimnazija Maribor pa projekt Mavričnost sveta.

 

Študentska organizacija Univerze v Mariboru je predstavila programa Aktivna pomlad in Mala šola politike, študenti so predstavili dve zmagovalni aplikaciji v okviru FeriCamp, dve tuji prostovoljki pa svoje delo pri EPM, ki ga opravljata v okviru programa združenja EPEKA.

Prostovoljci, ki so nepogrešljiv del EPM Maribor 2013, so poskrbeli za organizacijo dogodka, scenarij prireditve, glasbo ter samo izvedbo. Pripravili so mladim prijazno in zanimivo predstavitev ter spremljevalni program, v katerem je bilo obilice dobre volje in smeha. »Prostovoljcem je  bilo omogočeno, da so sami odločali, na kakšen način je predstavitev potekala. Tako si bodo kmalu pridobili izkušnje z organizacijo dogodkov, ki je najbolj zaželena veščina, v kateri se želijo kaliti prostovoljci,« je povedala Kristina Rešek iz Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

 

Predstavitev se je po predstavitvi programov zaključila s sproščenim druženjem mladinskih organizacij ob brezplačnemu čaju, sadju, domačih sokovih in pecivu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.