PROJEKT ‘'Gledališče gledalce išče 10+1''

Gledališče gledalce išče 10+1 je projekt, ki povezuje temo socialne izključenosti z umetniškim ustvarjanjem. Projekt smo osnovale absolventke socialne pedagogike, v sodelovanju z društvom Taka Tuka in mladimi iz Zavoda za gluhe in naglušne. Na podlagi izkušenj, pridobljenih skozi študij in gledališke projekte, smo si v okviru projekta zadali izpeljavo različnih aktivnosti, ki bodo – upamo -doprinesle k bolj strpni družbi.

Osnovni namen projekta je spodbujanje in opolnomočenje oseb, ki so v družbo slabše vključene in ozaveščanje o problemu izključevanja in monologa v družbi, ko je glas “drugih” neslišan. S pomočjo gledališkega ustvarjanja in umetniškega izražanja omogočamo vsem, ki se želijo priključiti projektu, izraz njihove “osebne zgodbe” in spoznavanje novih načinov izražanja svojega mnenja. Tudi vloga gledalca je nepogrešljiva, kot pove že samo ime Gledališče gledalce išče 10+1. Ravno gledalec je tista enota, ki gradi občinstvo. “Zgraditi občinstvo (pa) pomeni zgraditi igralce”, kot je rekel Tajski gledališki pedagog Chang Janaprakal Chandruang na 1. mednarodni gledališki konferenci v Sloveniji leta 2009. Želeli bi si, da bi projekt omogočil, da bi vsaj nekateri iz “občinstva” postali tudi “igralci svojega doživljanja” in bi jim bila dana možnost, da -če želijo – izrazijo in reflektirajo svoja občutja in tako prispevajo svoj košček mozaika k dialogu in slišanosti v družbi.

Kakšni so glavni cilji? S projektom želimo pri otrocih, mladih in odraslih spodbuditi kreativnost, kritično razmišljanje in skozi neformalne oblike učenja opozoriti na naš odnos o socialno izključenih skupinah. Skozi proces gledališkega ustvarjanja bo projekt spodbujal aktivno državljanstvo, kulturno izražanje, vseživljenjsko in medvrstniško učenje ter prispeval k celovitemu razvoju osebnosti vsake vključene osebe ter sooblikovanju njene socialne občutljivosti.

Kako je projekt sestavljen? Prvi del projekta je zajemal poletne izobraževalne in ustvarjalne delavnice za otroke, mladostnike in starejše, katerih rdeča nit je bila socialna izključenost, ki so potekale v Novi Gorici, na Gorjanskem, v Kranju in v Ljubljani.

V drugem delu projekta pa se bodo bodo izvajale gledališke delavnice v Trebnjem (18.11.), na Gorjanskem (20.11.), in v Ljubljani (23.11.), filmska delavnica v Ljubljani (22.11.) ter delavnica tiskanja majic in copat v Ljubljani (24.11.).

Zaključna prireditev bo potekala 1.12. v kulturnem domu Španski borci v Ljubljani ter 7.12. v Slovenjskih Konjicah. Na končnem festivalu se bo predstavilo 10 gledaliških skupin, ki bodo s pomočjo metode gledališke pedagogike ustvarile kratke predstave na temo socialne izključenosti, predvajal pa se bo tudi sklop kratkih filmov (v naslovu projekta je predstavljen z oznako +1), ki so nastali v okviru delavnic v mladinskem projektu EU-TOO, Young people on Air in v okviru projekta (in)tolerance.

Izvajalci projekta Manca Žnidaršič, Kristina Šmitran, Nika Rudež, Anja Božič, Mateja Oman, Saša Rogan, Manja Rednik, Miha Götz in Veronika Gaber Korbar si želimo, da bi bil projekt uspešen, poln novih spoznanj, deljenja izkušenj in veselja. Vse to pa je mogoče le s sodelovanjem in s tem, ko si ljudje pridemo bližje ter se spoznamo.
Pridite nam blizu in se nam pridružite na delavnicah, v gledaliških skupinah in/ali na zaključni prireditvi v Španskih borcih in Slovenskih Konjicah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.