November bo kitarsko obarvan

Tisti, ki se navdušujejo nad zvokom električnih kot tudi klasičnih kitar, pa tudi ljubitelji dobre glasbe nasploh, se meseca novembra, kljub napovedim o slabem vremenu, že pošteno veselijo.
Koncertno dogajanje naše prestolnice bosta namreč popestrila kar dva kitarska virtuoza.

Prvi, Joe Satriani, bo nastopil v Hali Tivoli 10. Novembra ob 20. uri. Kitarist, ki je našo državo že obiskal, se tokrat vrača z namenom promocije novega albuma Black Swans and Wormhole Wizards, ki je izšel petega oktobra letos. Satriani ima sicer za sabo že več albumov kot so njegov prvi Surfin with the alien, in kasnejši Joe Satriani, Engines of creation, Super Colossal ipd., sodeloval je pa tudi v velikih projektih kot je G3 s Steve Vai-em in Johnom Petrucci-jem. Glasbenik se ponaša tudi s štirimi nominacijami za grammy-a in še posebej prepoznaven je po svoji kreativni glasbi, ki se giblje nekje med energičnim rockom in kozmično elektroniko, svojemu modelu Ibanez kitare in seveda sončnih očalih.
Njegova glasba je tako zanimiva ne le poznavalcem instrumenta, temveč tudi širši publiki, saj se ponaša z fino melodiko in energijo.

Za tiste, ki pa so morda še bolj kritični in zahtevni poslušalci, pa utegne biti bolj primeren Paul Gilbert, ki tudi ni prvič na naših tleh. Ameriški kitarist, ki je deloval v skupinah Racer X in Mr. Big, bo obiskal Cvetličarno 30. novembra. Tudi on se na odre vrača z novim albumom Fuzz Universe in nasploh slovi kot eden izmed najhitrejših kitaristov na svetu. Postregel bo z žanrsko raznoliko glasbo, od popa, rocka, metala do bluesa, jazza in funka in tako zadovoljil vsakega še tako zahtevnega poslušalca.
Gilbert je zelo aktiven tudi na področju poučevanja, saj uči na Guitar Institute of Technology.
Kot Satriani, ima tudi on s strani znamke Ibanez svoj lasten model kitare, a za razliko od svojega kolega (Gilbert je deloval tudi kot gost pri G3), ki naravnost ljubi efekte, uporablja razmeroma malo efektov, najraje pa igra kar brez.

Morda na videz delujeta oba koncerta kot dogodka namenjena le posameznim ljudem, kitaristom, kar pa še zdaleč ne drži. Menim, da lahko prav vsak posameznik, tudi če se na glasbo ne spozna, najde posebno zadovoljstvo v izjemni glasbi, ki jo kitarska mojstra izvabljata izpod svojih prstov.

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.