Projekt Skrivnosti neodvisne filmske produkcije

Projekt Skrivnosti neodvisne filmske produkcije se je v tem tednu zaključil z zaključno prireditvijo v četrtek, 8.5.2014 ob 19. uri v kinu Udarnik v Mariboru. Projekt filmskega opismenjevanja mladih je vključeval 14 vzgojno-izobraževalnih in kulturnih ustanov, 9 predavanj, 2 simulaciji snemanja, 1 filmsko delavnico in 720 mladih.

V prvem delu zaključne prireditve, ob 19h, smo prisluhnili okrogli mizi na temo Filmska vzgoja v obstoječem izobraževalnem sistemu, katere gostje so bili predstavniki vključenih izobraževalnih institucij. Vsi udeleženci so se strinjali, da je spodbujanje filmske izobrazbe med mladimi zelo pomembno. Povedali so, da v šolskem sistemu zraven glasbene in likovne umetnosti zelo pogrešajo filmsko umetnost, zato film mladim poskušajo predstaviti v okviru posameznih predmetov ali dodatnih obšolskih dejavnosti, kot ne sistematizirano, ampak projektno delo. Takšna dejavnost je predstavljena na različne načine, nekateri gledajo in analizirajo filme, drugi jih ustvarjajo. Vloga ekipe Film Factory na okrogli mizi pa je bila, da se predstavniki različnih izobraževalnih institucij, ki se trudijo film približati mladim, spoznajo med seboj, si izmenjajo izkušnje in predvsem, da se začnejo med seboj povezovati in sodelovati. Posledično se bodo spoznali tudi dijaki, ki jih filmsko ustvarjanje še posebej zanima, in s tem bodo imeli boljše možnosti za skupno ustvarjanje, kar je pa glavna želja in cilj društva Film Factory. Pogovor je vodila Nina Hojnik.

V drugem delu, ob 20h, je sledila premiera dveh filmov, Preslišano in Drop by drop, ki sta nastala v tretji fazi projekta, katerih avtorji so zagnani dijaki in študenti, ki so spoznali nastanek filma od ideje do premiere. Po predvajanju je sledila še podelitev diplom vsem mladim ustvarjalcem.

Vsi, ki vas zanima, kako je sam projekt potekal, ste vabljeni k ogledu making of videa o celotnem projektu, ki se nahaja spodaj. Prav tako ste vabljeni k ogledu bloga filmskega društva Film Factory, kjer je potek projekta podrobneje opisan: http://blog.filmfactory.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.