Prostovoljstvo – pomoč drugim!

Prostovoljno lahko delamo na različnih področjih, socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem, turističnem, v kriznih situacijah (npr. gasilske organizacije, reševalci) itd. Ob upoštevanju svojih zmogljivosti ga lahko opravljajo ljudje različnih starostnih obdobij in ne sme biti privilegij posamičnih družbenih skupin. Iz njega ne sme biti zaradi svoje socialne situacije, pripadnosti manjšinski skupini, starosti ali bolezni izključen nihče.

 

Prostovoljstvo dviga kakovost življenja v širši skupnosti

Prostovoljstvo je aktivnost, ki jo posameznik opravlja z namenom pripomoči k večji kakovosti življenja v skupnosti. Preden postanete prostovoljec, si razjasnite, kaj od tega pričakujete, koliko prostega časa mu boste lahko namenili ter kakšna so vaša znanja in sposobnosti.

Zakon opredeljuje prostovoljstvo kot družbeno koristno brezplačno delo, prostovoljci pa o pridobljenem znanju prejmejo potrdilo.

Kot zanimivost je večina prostovoljcev, cca 70 %, starejša od 60 let, ki je lani opravila cca 3.839.400 ur prostovoljskega dela, prostovoljcev mlajših od 18 let pa je cca 2,5 % in so opravili cca 139.570 ur prostovoljskega dela. Delež prostovoljcev v starostni skupini od 18. do 30. leta starosti znaša cca 11 % in delež prostovoljcev v starostni skupini od 30 do 60 let cca 17 %.

Več o pravicah in odgovornostih prostovoljcev in organizacij, v katerih delujejo, si lahko preberete v Etičnem kodeksu organiziranega prostovoljstva.

 

Kje in kako se vključimo v prostovoljstvo

Kot odgovor na skupno potrebo posameznikov, organizacij in družbe po promociji prostovoljstva, prepoznavanju vrednosti prostovoljskih aktivnosti in ustvarjanju okolja, naklonjenega njegovemu razvoju, je nastala Slovenska mreža prostovoljskih organizacij. Tu boste našli vse potrebne informacije o prostovoljstvu. V mrežo je povezanih več kot 900 organizacij. Nudijo uvodna usposabljanja za posameznike začetnike kot tudi za tiste, ki že delujejo kot prostovoljci, vendar se še niso udeležili organiziranega izobraževanja. Izvajajo tudi t. i. korporativno prostovoljstvo. Prostovoljski programi podjetij obsegajo prostovoljsko neplačano delo zaposlenih za dobrobit širše skupnosti, ki ga z različnimi iniciativami podpirajo podjetja.

Prostovoljska dela lahko najdete s pomočjo brskalnika v posredovalnici prostovoljskih del na spletni strani http://www.prostovoljstvo.org/

 

Lep primer dajanja, ki ti prinese ogromno nazaj

Prostovoljstvo ima velik pomen za širšo skupnost, saj izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob rob ali izključeni. Prispeva k razvijanju obstoječih sistemov, vrednot solidarnosti, socialnemu in drugemu napredku družbe. Za družbo kot celoto je zelo koristno, saj zmanjšuje revščino, izboljšuje kakovost življenja, povečuje zaposljivost, povečuje socialno vključenost, promovira medgeneracijsko solidarnost, spodbuja aktivno državljanstvo in pripomore k razvoju demokracije. Prav tako prostovoljstvo uspešno odpravlja nekatere probleme v lokalni skupnosti in uspešno nudi pomoč vsem pomoči potrebnim.

Kot oblika neformalnega učenja ima za posameznika veliko prednosti, kot npr. učenje skupinskega dela, pridobivanje delovnih izkušenj, novih znanj in veščin, širjenje socialne mreže, sklepanje novih prijateljstev, pomoč pri odločitvi za karierno pot itd.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.