Kariera je vseživljenjski proces

Poklicna kariera postaja vse bolj pomembna in treba jo je skrbno in premišljeno načrtovati že z izbiro prave študijske smeri. Gre za zaporedje raznih del in aktivnosti, katerih namen je napredovanje, samouresničevanje ter osebni in poslovni razvoj. Stopnja uspešnosti je odvisna od naših osebnostnih lastnosti, sposobnosti, spretnosti, strokovnosti in tudi vrednot. Zelo pomembno je, da si zadamo cilje in jim potem sledimo.

 

Svojo kariero začnite ustvarjati čim prej

Na prehodu iz mladosti v odraslost in samostojnost se mladi soočajo z zaposlitvijo, ki je v današnjih časih vse prej kot enostavna. Zato je potrebno načrtovati svojo karierno pot že zgodaj z izbiro takega poklica in študijskega programa, ki nas bo nato vodil v uspešno iskanje zaposlitve.

Čeprav naj bi bil poklic v skladu z našimi interesi in sposobnostmi, je vse bolj pomembno upoštevati potrebe trga dela in se jim prilagajati. Le tako boste nekoč dobili zaposlitev, ki vam bo zagotavljala razvoj vaših potencialov in uspešno poklicno pot.

Za dosego tega je potrebno najprej spoznati samega sebe, svoje vrednote, interese in sposobnosti. Vendar je pri tem treba biti realen in kritičen. V ta namen obstaja veliko psiholoških testov, ki nudijo vpogled v naš osebni profil. Sestavite si svojo lestvico osebnih in poklicnih vrednot ter primerjate, v kolikšni meri se ujemata. Nadalje prepoznajte svoje sposobnosti. Tudi v ta namen obstajajo razni testi splošnih sposobnosti in sposobnosti po področjih. Preizkusite se v različnih dejavnostih in spoznajte svoje interese. Dobro se informirajte o vsebinah, zahtevah in značilnostih študijskih programov in povežite svoje prostočasne interese s študijskimi programi.

 

Različne vrste zaposlitvenih razmerij

Oblike zaposlovanja postajajo vse bolj fleksibilne. Delodajalci nudijo namesto zaposlitve za nedoločen čas druge oblike zaposlitvenih razmerij, kot npr. delo po pogodbi o delu, na domu, izmensko delo, delitev delovnega mesta, delo na vpoklic, preko s. p. V prihodnje naj bi tovrstnih oblik zaposlovanja oziroma sodelovanja bilo za pričakovati še več. Slabost je njihova zmanjšana socialna varnost.

Razvoj kariere je vseživljenjski proces. Ko končamo študij in se zaposlimo, se ne konča, ampak nadaljuje na drugačen način. Zato je potrebna motivacija, nenehno vsestransko izobraževanje in raznovrstne aktivnosti.

 

Karierni svetovalci Univerze v Ljubljani

V pomoč pri načrtovanju kariere in poklicne poti so vam lahko karierni centri. V Kariernem centru Univerze v Ljubljani študentom nudijo različne brezplačne storitve, kot npr. individualno in skupinsko karierno svetovanje (za izbiro študija, ob prehodu v zaposlitev, za pripravo kariernega načrta), prirejajo delavnice in druga dodatna izobraževanja za študente pri pridobivanju dodatnih kompetenc in praktičnega znanja za učinkovitejši vstop na trg delovne sile, dajejo informacije o študiju na vseh stopnjah, o zaposlitvenih možnostih po zaključku študija, izvajajo predstavitve delodajalcev in zaposlitvenih možnosti v njihovih organizacijah ter neposredne obiske v podjetja in organizacije, kjer študenti spoznavajo realno delovno okolje. Njihovi najodmevnejši projekti so Karierni dnevi, Simulacija selekcijskega postopka, Izzivi v tujini in Hitri zmenki z delodajalci.

Karierne centre najdete tudi na vseh fakultetah in akademijah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.