Protest Univerz

Univerze so protestirale proti načrtovanim rezom v visoko šolstvo. V petek, 30.11. med 10. in 12. uro so odpadla predavanja in druge dejavnosti. Namesto tega so študentom in profesorjem predstavili načrte vlade, kaj so univerze že naredile in kakšne bodo posledice vladnih ukrepov.

Na veliki večini članic Univerze v Ljubljani so potekali akademski zbori, ki se jih bodo udeležili študenti in profesorji. Seznanili jih bodo, kakšne bodo posledice, če bosta sprejeta predlagana proračuna za leti 2013 in 2014. Na ljubljanski univerzi ugotavljajo, da žal ni bilo mogoče vzpostaviti konstruktivnega dialoga. K protestu se zatekajo, ker razgovori z oblastjo niso obrodili želenih sadov, so zapisali na univerzi in dodali, da je bil predsednik vlade Janez Janša s strani rektorjev zaprošen za razgovor, a na pisma tudi odgovoril ni.

Po besedah rektorja Univerze v Mariboru Danijela Rebolja pa je “prvi dan upora” posledica končne odločitve vlade, da vztraja pri nesorazmernem zniževanju sredstev za znanost za dvajset odstotkov in za visoko šolstvo za osem odstotkov v letu 2013. Kako se bo upor nadaljeval, je po njegovem odvisno od tega, kaj bo sprejel državni zbor, ki bo 5. decembra razpravljal o predlogu proračuna za prihodnji dve leti. Če bo vladne predloge potrdil, bodo na mariborski univerzi s 1. januarjem odpustili preko 200 ljudi in pustili na cesti preko tisoč študentov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.